Mat Gebu Antique Corner

Wednesday, May 13, 2009

TEA SET BUNGA HITAM

Tak pasti lah bunga apa yang berada di tea set diatas, tapi ni dulu2 memang antara yang femes juga orang guna, terutama pinggan...tapi mat tak dapat banyak sangat dan walau pun bunga sama, tapi ada kelainan dari susunan bunga pada piring cawan. Pinggan di belakang dan teko tu rim nya bewarna emas, tapi cawan dan piringnya bewarna perak.....

Dan yang ni pula cawannya kembang sedikit, rim bewarna perak...tapi ada 6 set (cawan + piring yang berbeza kedudukan bunganya)...

Yang ni pulak cawannya sedikit kurus dibahagian bawah dan piringnya juga leper dan ada jaluran timbul dibahagian tengahnya....tapi mat dapat 1 set jee yang ni (cawan + piring)..

Yang ni bunga dia disusun 2 bahagian dan satu dengan 2 kuntum bunga, manakala satu lagi dengan 1 kuntum sahaja...Yang ni ada 3 keping...

Yang ni pulak deretan 3 kuntum bunnga sama saiz disusun di 3 sudut bahagian piring....Yang ni pun ada 3 keping......

12 comments:

MrsNor said...

tu diaaaaaaaaaaaaa. che mat kita dah tunjuk dia punya..bnga ni cantik mat. Akak deal dgn 1 mamat kat mudah cari.com. Dia nak jual 6 biji cawan/piring dan teko RM180. Akak rasa mahal.Tak jadi ambil.

inna said...

mat...
ni yang kak inna cukup suka..
selain dari gambar-gambar yang mat snap cantik..siap ada penjelasan terperinci dan puashati bila baca ..

tahniah mat..tahniah..
kak inna tunggu koleksi yang lain2 pulak ye...hehehe

Mat Gebu said...

kak nor...
Tu lah....saya ni kan dah mula nak masuk bab pengumpul "tegar"....bahaya lahh...

kak inna...
Gambar guna digicam biasa je, nak rembat DSLR, sekarang ni rasa mcm dah kurang lah mood dia, ni semua gara2 pinggan antik....bahaya sungguhh!!!!

SiS-lin said...

mat yg cawan2 ni ada nama bunga dia kan? aku pun dh x ingt mat..
klu atok cina aku tu ada,leh le aku dok tnye kan..ni kt kubur cmne nk tnyee...huhuhu

Mat Gebu said...

sis-linn...
Choyyy!!!...hahah ko nihh..eh aku rasa kan linn kat JB pun ada tau, ada satu kedai Melayu kat town area tu..dekat2 jalan Dobi kot...nanti nak pi merompak kedai tu laa..tgk2 kot ada boleh jugak aku sapu...

~Yatt~ said...

mat yg nie..sy ader complete set..serba 6 cups,saucers n dessert plates + 1 pinggan hidang besar + mrs pott teko + sugar pot..hehe..mmg nasib baik jumpe kt kedai2 apek nih...

Mat Gebu said...

Yatt...
Rezeki sungguh lah..u boleh dpt complete set.... teruja nih bila dengar..

inna said...

DSLR tu apa mat...akak ni dah tua mat..kurang arif singkatan huruf org mudaaa....hehehe..

Mat Gebu said...

kak inna...
DSLR = tu kamera digital yang boleh tukar2 lense dia.....yg tu kan kak, kalau tangkap gambar lagi leerr cantik....

Anonymous said...

hi
set ni dulu mak kite ada, tapi byk dah pecah now tinggai berapa keping je *sob sob!

Mat Gebu said...

Anon...
Biasa lahh, mak saya bila tgk set2 lama dia pun kata..."dulu aku ada set ni..tapi dah hancurr!!"..kita dgr berbulu jee telinga...dah ajal benda2 tu..apa kita nak buat..yang ada tu u simpan jelah buat kenangan..

nurazzah8 said...

mat,
set ni nama dia bunga padi