Mat Gebu Antique Corner

Saturday, May 16, 2009

GEISHA JEPUN DALAM CAWAN!!

Tea set lama dari Jepun ni pun hadiah perkahwinan bonda mat, cuma ni saja yang tinggal, set ni begitu comel dan cute...cawan dia kecil, kalau mat yang minum sekali teguk jee licinn!!!....Tapi sayang lah, set ni tinggal cawan 2 biji (satu tu dah pecah, mat gam balik)...lepas tu bekas gula dia tutup tatau pi mana..mesti dah pecah juga....tak kesah leer janji ada, sikit pun tak pee...

Jug susu dia comel kan..dengan corak daun paku warna keemasan...nampak klasik dan mewah sungguh...

Cawan dia pun kecik molek sangat, ringan, putih dan telus cahaya...

Dan yang paling unik, kat bahagian bawah dalam cawan tu ada gambar wanita "Geisha" jepun..Entah lah separuh orang kata gambar puteri jepun..Tapi pada mat kan, orang jepun ni manusia yang bijaksana...Kalau setakat letak cop, orang boleh tiru, tapi kalau letak wajah ayu wanita jepun ala2 "Oshin", sapa boleh tiru...betul tak?

10 comments:

PINATBATE said...

mak aii..seram pulak nk minum dalam cawan tu...mcm ada orang pandang jer..

umi_e said...

mat... set ni mahal oooooooooooooo rasanya kalau lelong kat Jepun mesti tinggi harganya tu ;)

MrsNor said...

mat ~ tu gambar geisha nak goda mat tu

Mat Gebu said...

kak e...
Saya dari dulu2 kan suka belek cawan dia...macam hairan tau macam mana lah si jepun boleh letak muka orang tu kat dalam cawan...dah leer tu aweks cun pulak...hahaha...

kak nor...
hahaha, kalau geisha tu banyak koleksi pinggan2 lama, lagi bagus kan kak nor..ahaks...

~Yatt~ said...

untung cik mat..cam k.nor gak..banyak yg diwarisi..x payah bersusah payah cm sy dok cari saner sini..dh ler suma yg cun2..sy pun naik heran..naper kt umah sy kat kampung..tinggal pgn cap arcopal jer..huhu..

Mat Gebu said...

Yatt...
Aku frust koo, bila tau cerita, dulu2 lagi byk ada, tapi byk yg hilang, pecah dan tak angkut balik dari kampung arwah nenek di Rembau tuu..apa2 pun bersyukur apa yang ada nihh...

ummi said...

Mat, rasanya kalu yang bunga camni ada kat rumah mak akak, mmg dah lama cakap kat mak yg akak book dulu cawan ni..actly hadiah untuk pak sedara akak dulu, dia kawin kat rumah akak, dia x amik pun, alahh..org lelaki masa tu mana tau nk hargai semua ni kan..jadi ada lah kat rumah mak tu..mmg set dia kecik2 gitu..nnt kalu balik rumah mak akak amik gambor dulu tunjuk..tp igt bwk balik terus laaa, mak x penah pakai pun, sbb set ni kecik2 agaknya...nnt akak ganti set baru kat mak..hehee, amacam ok x? :D

Mat Gebu said...

kak ummi...
kak..lepas tu koo jual kat aku ek...ahaks...

SiS-lin said...

fuyoooo..mat bkn ke muka aku tu mat...hahahaha
mmg cntik mat,bunga pakis simple tp menarik elegant klasik...

Mat Gebu said...

sis-linn...
Hahahaha...tunggu ek, sat lagi aku tanya cawan tu..sapa nama dia..kalau dia jawan "Marlin"..tu maknanyaa koo lahh...hehehe