Mat Gebu Antique Corner

Sunday, May 17, 2009

NYONYA WARE

Ok..Last n3 untuk hari ni, mat kongsi dengan anda semua koleksi kesayangan mat, tak lain tak bukan "Nyonyaware" atau peranakan porcelain...Depa ni walaupun cina tapi sebab dah kawin campur dengan bangsa melayu zaman dahulu kala (asal2nya masa kedatangan puteri Hang Li Po ke Melaka)..Jadi citarasa mereka berubah....Terutama dari segi pakaian, masakan, gaya hidup dan pertuturan. Kecuali agama mereka masih mengekalkan agama asal. Di Singapura dan Melaka, peranakan cina mereka sama, tetapi tidak di Penang, ini kerana di Penang, peranakan mereka ada pengaruh bangsa lain seperti Siam, Burma dan sebagainya. Masakan mereka juga berbeza, tetapi dari segi gaya hidup sama saja...Pstt! tau tak bibik2 nyonya yang kaya2, depa ni suka "show off"....berlagak kann?....Gambar kat atas tu, typical peranakan tea set..dan juga satu mangkuk berkaki....

Yang tengah2 tu mangkuk tepen (mangkuk tingkat, bentuk rama2), kiri dan kanan pulak dua bekas bertutup yang di panggil "Chupu", digunakan untuk mengisi sup sarang burung atau apa2 yang sesuai. 2 biji mankuk warna biru, sungguh ringan dan lut sinar, dan juga 2 mangkuk kecil warna putih. Sudu porcelain tu mat ada 4 batang, 2 warna putih dan 2 warna hijau...

Pinggan warna kuning tu ada sebiji je, piring kiri dan kanan tu mat selalu guna untuk tangkap gambar, jika masakan ada pengaruh baba n nyonya. 2 mangkuk bertutup berpemegang figure buah pic tu kita panggil "Kamcheng"...kita boleh guna isi apa jelah, sup atau bubur yang tu saiz sederhana. Mangkuk berkaki yang tengah2 tu besar sedikit dari yang pertama (seperti dalam gambar tea set)..pun boleh guna untuk isi buah2an atau apa yang sesuai...

Mat ada sebiji pinggan BESAR, boleh guna untuk makan "Yee Sang"....dan juga depan tu sebiji "kamcheng" saiz besar.....Mat masukkan n3 ni sebagai salah satu pengetahuan am sahaja. Mat sedia maklum, bukan semua orang minat benda2 ni, macam kami yang ada kacukan melayu (jawa) + peranakan (cina), harus tidak melupakan asal-usul....Tapi mat masih label diri sebagai "Melayu"....

16 comments:

Jue Hussin said...

Mat... kagumnya aky tgk ko nyer koleksi tuh. Hubby aku mmg suka benda2 vintage nih. Kalo dia nampak ni... Musti kagum giler dia...

~Yatt~ said...

ya Allah cik mat!!!..kalernyer..da very vibrant..mmg cantik!!!! nie pun diwarisi ker? kalo beli mau ribu2 cenggini yek?

inna said...

kak inna suka sangat entri ni mat..
banyak pengetahuan kak inna dapat..

corak pinggan Baba Nyonya ni memang lain dari yg lain..mungkin dibuat utk membezakan taraf mereka dgn bangsa lain..kalau tak org tak kenal identiti Baba Nyonya..Dan mungkin juga disebabkan mereka ini suka show off..maka corak pinggan pun sangat berbeza kan..dengan gabungan warna yg amat cantik dan terang..corak pinggan dilukis rapat-rapat utk menunjukkan betapa class nya mereka...hehehe..ini cuma pandangan peribadi kak inna je mat..

cuma itu lah ek..lukisan pada pinggan tu tak lari dari figura haiwan...mcm merak ,burung,dan pemegang kamcheng bentuk pic tu seolah2 kepala sejenis haiwan..siap ada mata tu...hehehe..

seni lukisan pinggannya memang unik tak dapat dinafikan..akak suka kombinasi warna dia..teringat warna kebaya nyonya yang juga mempunyai warna yg pelbagai ...cantik sekali

tapi kalau aak dtg rumah ko dihidangkan makanan dalam pinggan ni harus aku tak makan..takut naga dgm merak masuk mulut...hahaha

Mat Gebu said...

Jue Hussin...
Salam jue!!..terima kasih sudi singgah ek...eh laki koo pun minat antik dan benda2 lama ke?...bagus tuu..

Yatt...
Ini bukan benda warisan....Biarlah rahsia yeaa...hehehe..

Kak inna..
Kak, aku gelak sampai gugur air liur atas keyboard..ahaks..kepala singa kiri kanan mangkuk kamcheng tu utk tangkai dia...tangkai kena sangkut dawai kat situ..tapi sayang leer kang rosak pulak...kes naga dgn burung cenderawasih tu, akak jgn bimbang, sure tak masuk punya dalam mulut...hehehe, apa kata akak ambik kuntuman bunga peonies jee..ada byk kat set2 pinggan baba n nyonya nihh..

SiS-lin said...

aduhh mat..cntik nye le,1st time dtg aku dh dok jeling dlm lemari ko tu...nsb x ilang kan?..eh yg dlm lemari ni kan?...

Mat Gebu said...

sis-linn...
Ha ahh leer yg dalam almari tu..set yg ni kalau budak2 main, sure kena rotan dengan aku!!!...Linn..tahniah yeaa Arill dpt 2nd place AF semalam, dah rezeki si hafiz tu kann....

MrsNor said...

Mat~yg ni betul2 mat lain dr yg lain. Super mabeles. Tak ada siapa pun antara blogger yg kolek brg antik (yg dok menyampuk kat sini ler..yg lelain akak tak tau) rasanya yg ada koleksi yg mat ni. Bertuah mat. Simpan elok2 mat utk warisan genarasi akan dtg

Mat Gebu said...

kak nor...
salam kak nor...yang ni cuma segelintir je yang minat...Tapi saya ni memang suka..sebab kalau masak ala2 nyonya boleh guna utk "prop" masakan....tgh tunggu koleksi terbaru kak nor nihh..tak sabar!!!

ain said...

saya pun minat koleksi cik mat yg ni. the color is so vibrant!!

sonata anak kancil said...

cantiknya! sonata suka tengok je...ngumpul nya tak ade le...yang ada sikit2 pun, nak letak tak ada tempat! buku banyak le...

CT Delima said...

Yang ini k.ct memang suka sgt2..colourfull tau. Jaga elok2 mat kang lin dtg abis dia bawak balik kang hahaha

annie said...

salam mat...
wah mewah betul koleksi baba-nyonya ni..wlau akak mmg amat kurang knowledge bab ni tp ia amat menarik perhatian...thumbs up mat...

PINATBATE said...

cantik..cantik..

pixen said...

hahhhh..nampak juga koleksi si Mat Gebu ni...I dari awal dah tertarik sgt dgn koleksi Nyonya... :-)

Anonymous said...

hello I really like the Peranakan Porcelain dinnerware. Do you sell these pieces or is it just for your own collectibles?
Do you have a contact number which I can call
Thanks

Anonymous said...

ni mat beli kat mane ni? cantiknya...berkenan sgguh la..ada jual ke kat kedai ni..nk dapatkn satu set la..nk letak dalam almari bt hiasan..
harap mat bgtahu ye kedai mane..