Mat Gebu Antique Corner

Friday, May 15, 2009

SEXY RED AND WHITE ROSES

Alahi segan leer nak letak, maklumlah kita ada ciput jee koleksi "oriental ceramic rose" yang femes ni. Blog orang lain siap ada tea set complete, kita cuma ada pinggan, piring kuih, mangkuk kecil dan tempat susu (yang ni mat ada banyak...)

Kata bonda mat, set ni dulu bukan je terkenal, tapi harga pun boleh tahan, kami tak de set ni, yang ni pun mat dapat dari sedara dan ada yang pi selongkar kat kedai2 lama...tak pe, sikit2 lama jadi "gunung!!!"....hahaha, dasar tak sedar diri!!!

11 comments:

kakyon said...

salam cik mat,
cantik berkilat pinggan tu..memang baru betul ke?
kakyon ada dua keping..sekeping dah melekat kat dinding..sekeping lagi nak letgo..heehe..

Mat Gebu said...

kak yon...
pinggan tu tak baru, sebab makcik mat bagi, kalau piring kuih, bekas susu tu baru..mangkuk tu baru tapi sebab dah lungguk kat kws terdedah dgn matahari (kat kedai tu), jadi rupa dia pun ada sikit uzur..tapi masih ok lahh..

ain said...

saya berkenan betul ngan tempat susu tu ler..cantik!!

ummi said...

Mat, design bunga ni mmg nmpak english betuiiii...siap dgn teko tu...mmg berkenan betul bekas susu tuh...adoii tgk ko punya koleksi ni mau x tdo malam tau...ada byk lagi ke Mat ko nak tayang..kalu camtu akak xyah ulang alik dri Ktn tgk galeri ko nih, akak tdo tepi tangga je la... :D

inna said...

akak ada oriental rose ni mat...

pinggan mungkum,magkuk nasi,teko dan cawan...apa pasal pinggan mat ni mcm putih ek..akak punya kekuningan sikit sebab dia seramik..

Mat Gebu said...

ainn...
mat pun kenan sungguh, bentuk dia nampak begitu klasik..

kak ummi...
kak, pada hakikatnya saya ni lebih kepada hiasan melayu/baba n nyonya...tapi pinggan2 lama mmg kebanyakkan ala2 english...

kak inna...
Bestnya kak, dpt kat mana lahh tu...akak merompak kat kedai juga ke?...atau beli on line?..

HomeCreative said...

heee mat..white rose tu kalau dah ada banyak bak mari sini mat ..apa tu tempat susu tu kata da banyak kan..bak mari yeee ..betul nie bukan main2 tau....

joegrimjow said...

sambal pon adew piring!!

Mat Gebu said...

HomeCreative...
Ok..nanti mat bagi tau yeaa..kita tgk stok dulu..tapi memang ada byk...8 - 9 biji kot ada lebih..

Joe...
Hahaha. jgn tatau, biasalah bukan mat saleh je ada butter plate..kita orang melayu (dan peranakan..itu guaa laaa) pun ada piring sambal...

~Yatt~ said...

uih cik mat..8-9 biji???..banyaknyer cik mat borong!!!!sy ade 2 jer..1 jer elok..yg lg 1 dh sumbing skit..tokey tu buang kt tong sampai dia..tp sy kutip balik..last2 dia bagi free jer..

annie said...

akak ada pinggang bujur yg besar tu jerr...