Mat Gebu Antique Corner

Thursday, May 28, 2009

DAHLIA BIRU MUDA

Bila sebut nama "Dahlia" teringat seorang cikgu tu, wife dia nama "Hajjah Dahlia" atau mat panggil "Datin Dahlia....hehehehe, ok ni ada sikit barang yang mat dapat, walaupun berlainan syarikat pengeluaran tapi corak bunga dia sama, termasuk cawan tu (dah letak dalam n3 "cawan tanpa piring" duluuu tuu)., Mat ada piring, piring mungkum dan mangkuk sederhana serta cawan yang sama pattern...

Perasan tak, keduanya bunga sama tapi warna ada sikit kelainan... Yang belah atas tu warna dia sedikit terang dan yang bawah, sedikit lembut. Tapi kedua2nya memberi impak yang begitu
cantik pada pinggan ini.

10 comments:

rossana said...

eee..cantikla mat...rsenye ada few pcs kt kg...balik cuti sekolah ni nk geledah skit...kalu tk silap mak akak dpt kumpul coupon beli susu ke apa dulu...

MrsNor said...

mat ~ akak ada pinggan bunga ni banyak juga. Mangkuk besar pun akak ada. Nanti akak snap mangkuk tu..pinggan tak yah ler sbb mat dah ada

Mama Vogue said...

Teringat sewaktu kecik2 dulu umah akak ada banyak gak piring nie...tetapi piring aje

inna said...

pinggan bunga ni cantik..... keliling pinggan yg berbiku2 tu menambahkan lagi cantiknya..

~Yatt~ said...

cikmat..cawan kekwa biru nie penah sy dapat sepasang..balik2 dah pecah seribu..so tinggal piring cawan jer sebagai kenangan..huhu..cik mat pulak takde piring..hehe..bagus ler tu..

azlina said...

yang nicantik mat lembut je wrnnya..bunganya pun timbul je..

ummi said...

Mat, corak ni piringnya ada 2 butir je kat rumah akak ni..amik rumah mak dulu..kat rumah mak pun x byk dahhhh..cantik kalau dpt cawan n piring sekali eh...cari mat, cariii..mst ada tersorok kat kedai tuh..hehe

Sarah95 said...

mat...maaf tak dpt nak balas komen kat blog akak...nak balas asyik kuar error aja..akak pun tak tau pasal pa...akak tak reti sgt blog2 ni...teko bga itam tu sebiji aja...ada org lagi cepat..heheh

azah said...

salam mat..kat mana mat mengendap dan kidnapped pinggan2 lama ni..akak nak join sekali la....kalau kena meniarap dan tertiarap utk mengendap pun akak sanggup....ooohehe..giler sungguh akak tgk tp satu biji pun tak ada kat sini...

mrsdjones said...

salam en mat.. saya suka blog awak yg dapur takde sempadan tu.. blog baru ni lagi marveless! Suka tgk pinggan2 lama ni. Saya ada 4 keping pinggan dahlia ni saya masih pakai. Ambil kat rumah arwah nenek. Lepas ni terpaksa la balik kampung selongkar almari lama arwah nenek saya tu ;)