Mat Gebu Antique Corner

Monday, May 18, 2009

CAWAN SUKAT DULU-DULU....

Pernah nampak cawan sukatan atau measuring cup macam dalam gambar tu?....Mat pun secara tak sengaja ternampak kat satu kedai apek tua masa beli barang2 lama...Mula2 macam tak ambil kisah, tapi kan setelah dibelek, ditenung, dipegang...baru nampak kelainannya...Diperbuat dari kaca biasa (bukan pyrex, macam sekarang ni)...dan yang uniknya muncung dia ada 3, kiri kanan dan satu dok diam kat depan....Kata apek tu , benda ni digunakan utk menyukat air untuk buat susu bagi diberikan pada kanak2. Zaman dulukan orang tak guna botol susu macam sekarang ni. Mereka guna botol susu bentuk macam pisang, diperbuat dari kaca....Botol susu tu dulu kami ada 2 biji, tapi laa ni tatau mana pi dahh...mesti dah pecah lah tu jawapannyaa!!!....

7 comments:

umi_e said...

mat... masa kecik2 rasanya umah kak e ada penyukat camtu...

* botol bentuk pisang - kaca tu memanglah ingat sangat sebab kak e sempat guna hehehehehe :P

Mat Gebu said...

kak e...
Saya pun 1st time tgk measuring cup mcm ni....Kak, makcik saya ada sebiji botol susu pisang tu, nak mintak segan pulak...tapi cute kan botol susu tu, budak2 sekarang kalau tgk mesti ada yg gelak dan naik heran....

~Yatt~ said...

huhu....abis suma cik mat kolek..tp bg seorang chef mcm cik mat benda nie is a must kan..
tu la kan..khazanah kedai2 mmg di luar jangkaan..mmg best jumpe benda2 lama cenggini..dok seharian mengodek pun sy sanggup..

Mama Vogue said...

Hi Matt..... measuring cup mcm tu akak ada. Akak ada 2. 1 yg bentuk biasa dan yg 1 sama mcm Mat. Botol susu bentuk mcm pisangpun akak ada dan botol susu kaca mcm botol kicappun akak ada 2. 1 buatan England yg bentuk pisang tu dan 1 lagi yg bersegi mcm botol kicap adalah dari PYREX buatan USA. Satu lagu measuring yg akak ada adalah dari ayan yg berbentuk kon dipanggil TALA buatan England.

SiS-lin said...

mesti ko ngendeng kt apek tu kan?...hahahaha
botol susu tu ko ckp,aku pun x prnah nmpk mat,nnti aku tnye mak aku,tp rasenye aku pun x pakai kot...susu cap gantung jek..

HomeCreative@teratakantik said...

mat..lawa permukaan atas mcm kelopak bunga kan .. buat hiasan letak bunga pun laaa ni...

ain said...

practical betul measuring cup mcm ni. tapi mesti berat kan.

p/s..cik mat ni suka ronda2 kedai apek cari brg antik ekh??