Mat Gebu Antique Corner

Friday, May 15, 2009

MANGKUK NASI BERPENUTUP

Mangkuk nasi berpenutup ni ada sejarahnya. Arwah nenek mat beli ni khas untuk meraikan hari perkahwinan mak sedara mat, satu ketika dulu...Dah puas bersiap bagai dengan set2 yang lawa (tatau mana pi lah set yang lain). sekali mak sedara tu tak jadi nikah!!!....

Nasib baik mangkuk nasi ni dapat diselamatkan. Ianya datang dari Jepun. Corak rose liar (wild rose/moss rose) pada penutup dia tu sungguh lembut dan tersusun elok saja...Ni lah satu2 yang mat ada...

6 comments:

ain said...

cantik cik mat...memanggg cantik. rasanya x boeh jumpa lg mangkuk ns cam tu.

MrsNor said...

huwaa mattt meleleh air mata akak tengok teko ni..akak ada teko ni.Tutup dia pecah masa baikpulih dapur...tinggal bahagian bawah aje. Ada lebih ker mangkuk tu mat? Passing passing ler kat akak juga hahahhaaha

HazCottageCHaRm said...

Salam Mat.....ish tureen bowl tu chantik mat ..kiter ader 5 ketui of different flower n sizes......nanti kalau free kiter snap2 he he..marbeles your collections.....

inna said...

memang cantik mangkuk tu mat..
agak2 dah jemu pass kat akak je yeaa..

Mat Gebu said...

ain...
memang tu sebiji je yg tinggal, tapi masa arwah nenek mat duduk Rembau dulu, dia ada byk pattern lain, bila pindah Johor, dia tinggalkan kat Rembau...tatau ada lagi ke tak...

kak nor...
hehehe, kak nor, benda pusaka ni kalau boleh memang tak dijual...tapi kan kalau ada 2 apa lah salahnya...tapi malang yg ni cuma 1 satu set jeee...

Hazz...
mak aii, bestnya..eh kita dah merempit kat blog awak tau sebelum ni...nice laa...cantik rumah u.

kak inna...
Hahaha, kak inna nihh...bab jemu tu i no comment lah yea..hehehe

rossana said...

salam kenal cik mat....akak dh lama jd follower...dok fotostat recipe mat....
akak nk tergelak ada...sedih pun ada baca kisah makcik yg tk jd nikah tu....akak ada gak seketul tureen tp bunga lain...kt belakang dia made in jepun...tp tecit jer...rege boleh tahan....dpt seketul pun jd la....