Mat Gebu Antique Corner

Friday, May 22, 2009

PELITA MERAH....PANAS!!!!

Pada suatu hari, masa membelek set pinggan2 lama di satu kedai ni, mat ternampak lah longgokkan pelita merah....Rupa ok lagi cuma berhabuk dan agak berkarat sedikit di bahagian besinya. Tiba2 tergerak pulak hati nak membelinya, oleh kerana stok lama yang dah tak laku, dapat leer murah sikit. Balik rumah kita mulakan operasi membersihkan dan menghilangkan segala karatz2 yang ada...Lepas tu sembur leer dengan cat bewarna emas.....Lepas cat tu kering dan bila pasang balik, nampak cun jugak, sebab kaler keemasan tu agak kusam dan nampak macam "lama"....Anda juga akan terjebak mengumpul pelita selepas ini?.....Siapa yang tahu..betul tak!!!

13 comments:

maswanie said...

memang lawaaa...taknak jual ke mat...ngeh ngeh ngeh..

inna said...

banyaknya pelita merah..
tak terbakar ke panas sangat tu....hehehe..

wah kreatif la mat ni...ha'ah nampak menarik bila dah spray cat keemasan..

dulu akak dah terjebak ..sekarang dah keluar dari masuk perangkap lagi...hehehe

Teratakantik said...

salam,,

mat syabas dah ada geng baru heeee ..suke..suke leee...

annie said...

akak dah lama terjebak mat...pelita2 lama ni kan mmg susah nak dpt dah..lg pun mostly china & hong kong maliii...

seronok sdt bila jumpa pelita yang kita tak pernah tgk...

lg pun senang nak simpan,tak makan space sgt...

kalau yg merah2 ni-biasanya org china yg suka & guna utk majlis kawin mereka-betul ke ? ni info dr tauke yg jual pelita tu la...

SiS-lin said...

panazzz le..adehh ada pelita rupenye..
aku tgk mcm org tgh honeymoon guna pelita...

Mama Ghock said...

mat, kalau dulu2 rumah yg ada pelita camni kira orang berada la tu... kalau org2 biasa, guna pelita minyak tanah dari tin kari ker atau tin susu... atau ada satu lagi jenis, cimninya clear, pastu ada sekeping zink bulat gambor nyonya dibelakangnya...

aduhai... teringat zaman dulu2...

MrsNor said...

amboi mat..kamu ni semua kamu sapu lor ni noooo mentang2 tengok aje benda lamo, kamu sapu terus...tak tinggal langsung kat org lain. Tu wani nak minta sikit tu, kesian dia kasi ler..tp lepas kasi wani, mat kena kasi kat akak juga tau ngeh ngeh ngeh hahahah

HazCottageCHaRm said...

Mat kiter pun tak nak tinggal train...lepas k.nor.kasi kat kiter eh....

azlina said...

salam mat...
pelita plk mat akk pun mcm kak ani dah lama terjebak dalm pelita ni aduh..nanti blk johor dah x de lg pelita nak di jual semua mat sapu bersih...ada 2,3 tu yg sama dlm simpanan akkak .

ain said...

really nmpak antik!

maswanie said...

ehhee yaaa betul betul betul....

~Yatt~ said...

wah2 cik mat..dh terjebak antu pelita2 nie..heheh..sy nanti2 dulu kot.. :)

Mat Gebu said...

maswanie...
Mat baru je berjinak2 kumpul, tapi kan masa dedulu, masa tu umur dalam 10 tahun kot, selalu jumpa pelita mcm ni dan mcm2 pesen lagi, melambak jual kat kedai "mak janda"...jgn salah faham kedai tu milik sorang nyonya tua yg "janda"..org kampung kami gelar kedai tu kedai mak janda..amponn yea puan2 semuaa!!!...

kak inna...
saya pun secara kebetulan je kak, kalau ternampak kita rembat laa...

Teratakindak...
Hehehe..tatau lah sapa yang mempengaruhi saya...ishh sapa nak bertanggungjawab nihhh!!!..ahaks!

annie...
Betul tu kak, mostly yg kaler merah bentuk lap u dgn ala2 cawan tu buatan Hong Kong..yg tiga belakang tu saya tatau made in mana, but i think from HK jugak...Pstt mmg betui laaa depa guna masa kawin...hehehe

sis - linn...
Linn..honeymoon guna pelita bahayaa koo, kalau terbakar macam mana, ishh..lagi satukan, leh nampak ke ek guna pelita..kan kelamm semacam...ahaks.

mama ghock...
Ye ke mama, sekarang ni org dah tak pandang dahh..kecuali org yg minat..lagi pun pelita2 ni bahaya, kecuali guna masa nak raya jee lah, minyak tanah pun dah mahal sekarang ni..

kak nor...
kita nak ikut jejak kak nor laa..semua benda kita nakk...hehehe, tapi kak nor punya koleksi mana leh lawan..saya tabikk!!!..

Hazzcottage...
Ahak...wokey tunggu saya rompak kedai yg byk pelita lama dulu yeaa...hehe.

azlina...
Kak, saya pun masih baru..dulu2 ada juga tapi pelita raya...Jgn bimbang..apek punya kedai byk lagi kat Johor nihh..

ain...
Tu lah kan, walhal tak de lah lama sangat...hehehe..

maswanie...
Aikk...upin dan ipin ke nihh...hehehe

yatt...
Tak de lah terjebak sangat, cuma try2 dulu...tapi pelita merah byk2 kang panas pulak..hehe