Mat Gebu Antique Corner

Monday, May 25, 2009

KOLEKSI CAWAN 2

Ini antara cawan2 yang mat dapat, tapi tak cukup jodoh bilangan dia, cuma cawan rose hijau tu saja mat ada byk, tapi piring dia pulak ada sikit. Cawan yang belakang belah kanan tu pun ada sebiji je, ada set lain bunga mcm tu tapi bentuk lain. Set cawan yang depan ni bunga dia begitu istimewa..tapi tatau lah bunga apa...nampak macam bunga senduduk putih (biasalah kan orang kampung, memang nampak bunga2 kampung jeee!!!)..

Cuba tengok bunga apa tu ek?...Sakura ke?...ish tatau nak kata laa..tak pe, mesti ada yang tau..maklumlah, blogger2 otai pinggan lama, depa byk pengalaman dalam hal2 ni, termasuk hal merompak ke kedai apek2 tua!!!....

Yang ni mat ada cawan "A" shape tu dalam 7 biji kot, tapi piring dia ada 3 ketul saja...tak pe..nanti pi cari lagi..sabarr nooo!!!..

Yang ni set dia mat ada sebiji, cawan pun "A" shape...mula2 macam tak suka, bila dah tengok lama2 lawa pulak, tak kesah lah saja buat simpan2..tambah koleksi..esok, kalau sampai kat bawah katil semua dah penuh, ceQ pun ikut leer jejak Ajmahs....ahaks sure "AJ"..pitam bila tau nihh!!!!

9 comments:

rossana said...

mat...td akak tgk dlm mudah.com teaset cam bunga no 2 ijau tu ngan teko aladin...lawa gak...rege tk ingat..ratus2 kot...tp rase tk sanggup da nk gi cari kt c2...soo many pages kene flip satu2....

irdayu said...

salam kenal cik mat..
suka masuk blog cik mat ni..
tak kisah la cik mat bunga ape tu yang pasti koleksi cik mat cantik2 ..
ngetop lagi mantopp

ummi said...

Maaatttt....huuhuuuu...jelessssss! Cantik sesangaaatttt...

~Yatt~ said...

cik mat..yg cawan piring 1st tu macam bunga melur putih kan..cuba perati betul2..kaler munge pun putih n daun ijau..yg nie sy x penah jumpe ler...mmg cantik..

Bunga Melur

Di hujung sana tempatmu, bunga melur
Bukan di taman yang indah, bunga melur
Hanya di sudut halaman
Tiada dihiasi jambangan indah permai
Tapi warnamu yang putih, bunga melur
Tandanya suci dan murni, bunga melur
Walaupun ditiup debu
Warnamu dan baumu tetap memikat kalbu
Ibarat gadis desa, bunga melur
Sederhana...
Walau kering tak bercahaya, bunga melur
Baumu memikat jiwa
Semoga sabar dahulu, bunga melur
Pada di satu ketika, bunga melur
Masanya kan menjelma
Disanjung dan dipuja
Oleh gadis remaja

sonata anak kancil said...

cantik lah cik mat...ni wat sonata nak kutip mana yang telah menghilangkan dirinya, yang tersorok, yang tercicir ntah di mana...tapi yang pasti banyak dah arwah....

Ajmahs said...

mat, bawah katil aj nih masih de ruang g nih..agak nk tulun simpan leh le...
Aj suka tgk melur ijau..nampak sweet je..
Aj ada desert plate 4 pcs...

Mat Gebu said...

rossana...
Ishh dengar ratus2 tu terus mcm pening2 lalat..hehehe..

kak ummi...
jgn jeless kak...pstt pilah kat kuantan...nak suruh kak ipar kita servey kat kemaman pulak lahh..kot2 ada..sapa tau kan..

yatt...
Cewahhh....oo pandai nyanyi nilah yeaa..kumbang terus sambar koo..ahaks, tapi kan yatt, bunga yg lekat kat pinggan mangkuk memang byk nostalgia..

sonata...
apa lagi tunggu, terus kan misi mulia anda itu sebelum semuanya hilang tah kemana...betul tak?..

ajmah's...
hehehehe..kalau chat dgn tauke pinggan mangkuk antik ni kan, mmg depa otak business sesaja...Deser plaste tu aj pernah masukkan kat blog ke?..

inna said...

bunga senduduk pun jadi hiasan pinggan ek...kreatif org dulu2 ni..coraknya pun unik dan tak dpt dilihat di mana2..

Muna said...

CikMat...memang cantik cawan bunga putih tu...cheq berkenan.

FYI, bunga putih tu kalau tak salah cheq ialah bunga cherry....class gitu!