Mat Gebu Antique Corner

Monday, June 1, 2009

THE PINK WILLOW?

Ini antara koleksi awal yang mat simpan, ada cerita di sebalik set "the pink willow" ini...Asal2 nya ini pemberian sesorang dan bukan berada dalam simpanan mat. Pada suatu hari tu, ternampak pinggan2 dan piring2 ni dibuat pengalas pasu pokok bunga...Alasannya sebab depa tak kenan sungguh corak tu dan nampak "chinese"...jadi mat kutip leer angkut balik...Biasalah orang tak suka kan, dengan rela hati jee dia bagi...Lepas angkut balik, kasi samak dan cuci dengan air hangat semua...pastu kita buat lah pemerhatian.. Mat rasa produk ni ditempah oleh pihak perhotelan dan dibuat di "England"

Kat tepi salah satu piring tu ada macam satu lambang, tapi tatau lah lambang apa, warna pinggan tu ada yang terang dan ada yang sedikit pudar, mungkin dah banyak kali diguna dan dicuci, tapi tak kesah lah..Benda2 macam ni cuma segelintir orang je yang suka..Mat ada juga corak ini tapi kaler biru (the blue willow) tapi local made yang untuk diexport ke eropah...

Tu dari trademark di belakang pinggan/piring ada cop buatan mana dan tanda syarikat perhotelan yang mungkin menempah set "the pink willow" ini...wallah hualam....

7 comments:

Teratakantik said...

Mat..

akak dah dengar cerita pasal willow ni ..sedih sangat yg mana mereka ni bercinta tetapi dapat halang dari keluarga ..si gadis kena kurung tapi oleh kerana cinta mereka terlalu tebal si gadis sanggup lari...ingat2 lupa ..dan mereka menjadi burung terbang bersama ....so, dekat piring tu ada juga lukisan sungai n burung kann ...tapi menghayat hati laa ..

irdayu said...

mat,ayu suka kaler dia tu..corak kat pinggan tu tak nampak sangat mata ni dah tak berapa terang..
kalau dah kaki antik tu tak kisah la mat..tengok si meksue antik tu bukan main lg dia mengkaji sejarah pinggan ni..ape yg menghayat sangat tu sue..kih..kih..kih..

Sarah95 said...

bertuahnya mat ada set ni..cantik bangettt.......

Teratakantik said...

ayu..kalu kita tahu tgt cerita dia ni mgn sedih..cinta terhalangg ...untill end the end mereka terbang tetapi as a bird ..sedihkan....

inna said...

betul kata sue tu mat...hehehe
kak inna ada terbaca cerita ringkas pasal willow ni......

inna said...

http://www.seniors2.com/cookbook/bluewillow.htm

terjumpa di sini cerita tu....

rossana said...

sue...betulkan ayat tu..menyayat..bkn menghayat...he..he..jange mare...
cantikla cik mat...mmg btl set willow ni nmpk ke'cinaan' dia..ngan gambar pagoda n pokok2..tp cantik...rase terbawa2 ke zaman dulukala...rase mona/shida ada cerita psl kisah willow ni dlm blog dorang....