Mat Gebu Antique Corner

Saturday, June 13, 2009

KOLEKSI CAWAN KANGKUNG



Ok..Last n3 for today...Mat letak koleksi set2 cawan kangkung yang berlainan potongan bodynya..Sungguh teruja lah mengumpul set2 bunga kangkung ni, walau pun set2 lain, corak depa memang menarik.. Gambar atas tu set bunga kangkung yang berlainan bentuk cawan. Belah kiri tu, bentuk dia seakan montok tapi kecil di bahagian bawahnya. Belah kanan bentuk cawan biasa tapi ada garisan2 pada permukaan cawan....



Manakala yang ini pulak sedikit berkaki dan comey sangat u....Yang kembar dia tapi berlainan ayah dan emak, menghasilkan cawan "A" shape... (ganbar kanan).



Bentuk cawan macam gambar kiri tu femes juga dulu2 digunakan di kopitiam..yang tu mat ada 6 set (beli dengan Ajamah) tapi yang dalam gambar ni, hasil rompakan kat kedai nyonya tua...Gambar kanan tu cawan dia sedikit berkaki, tapi ada garisan timbul pada sebahagian badan cawan...Tu pun rompak kat kedai nyonya!!...



Yang ni menjadi kegilaan ramai, banyak juga mat dengar, cawan mulut jahat (macam belah kiri tu), tengah demand sekarang ni (mat ada 6 set rembat dari Ajmah juga, cuma cop montot dia lain dari gambar di atas tu), sebab apa?..sebab cawan tu seksi u, mulut dia tu yang membuatkan ke"seksi"annya terserlah..ahaks....Yang gambar kanan tu cawan bentuk biasa, tapi besar dan ringan...Dalam gambar2 ni ada piring bukan pasangannya yang benar...tapi sebab corak sama dan boleh ngam dengan si "janda2" ituuu...kita pun gandingkan saja lahhh..Ok dulu buat hari ni..see u tomorrowww!!, bye bye...

5 comments:

Ryana said...

Salam abg Mat.Bertuahnya badan dapat cawan-cawan ni. Saya hunting 3 hari bertrt2 pun sebiji cawan sumbing je yang dapat. Agaknya dulu cawan2 ni tak sampai ke sabah kot.

Ajmahs said...

ryana...mai singgah kat blog aj..masih ada lagi 1 set cwn mulut jahat tu..

inna said...

cawan kangkung yang atas sekali sebelah kiri tu akak ada mat...arwah mak punya...

kalau perhatikan warna daunnya ada 2 hijau dan kekuningan...rasanya kat bentuk cawan lain takde macam ini..

~Yatt~ said...

syabas cik mat!! n3 yang menarik pasal cawan kangkung..ingatkan nak buat gak tapi ada yg still simpan dalam kotak..hehe..

hajjah said...

assalamualaikum..che mat,
cantiknye koleksi bunga kangkong nih...
saya ada beberapa buah cawan saiz kecik je..tak lengkap setnya.. dalam simpanan ..peninggalan orang. baru-baru ni terjumpa disebuah kedai lama semasa balik kampung mak mertua..terbeli juge