Mat Gebu Antique Corner

Tuesday, June 2, 2009

THE BLUE WILLOW

As'laikum untuk semua...n3 lepas mat ada letak "the pink willow"...Jadi hari ni mat kongsi lah pulak koleksi "the blue willow" yang mat ada, dah puas guna ni untuk menjamu tetamu tak kira masa dan ketika. Tapi perlu dinyatakan di sini yea, koleksi ni semua bukan lah yang diimport dari luar negara, semua local made tapi kualiti untuk diexport...Tak kesah lah dalam negara ke, luar negara ke, janji kita suka....



Dalam simpanan mat ada banyak juga lah bilangan nya...Macam tak reti dah nak cerita apa...Tapi percayalah corak2 macam ni bukan kegemaran setiap individu...Kalau mat ni semua aku suka, org tak suka pun aku suka jugak....Tapi sos boat and water jug kat atas tu comey kan...

Ada pinggan hidang besar, pinggan mungkum dan juga mangkuk besar, boleh buat isi gulai tuu, tepi2 dia berbiku2 dan halus, kira ok lah...kalau jamu orang, nampak cun jugak, penuh semeja set yang sama...Kalau tetamu tu pakai baju kaler biru..dahhh sedondon dengan set pinggang mangkuk aku...adehhh...parah u, ala2 boria gamaknyaa!!!!...



Pandangan mangkuk gulai dari depan, kira boleh isi banyak juga ni lauk2 dia. Typical melayu kan suka kalau hidang kari, masak lemak dan benda2 yang berkuah..memang sesuai sangat lah kan bekas tu...

Yang belakang tu pinggan bujur tapi mat letak menegak, depan dia piring kuih dan juga mangkuk kecik, buat2 makan bubur kacang atau pengat..Jug susu comey tu sebenarnya mat guna untuk isi berus dan alat2 untuk membuat kek...cute u jug susu tu..i likee!!!!



Betul tak cute jug susu tu?...Cutting body dia pun cantik....Semua set2 tadi tu kat montot dia ada cop "churchill"....kira depa ni buat untuk jenama tu lah kan....Ok dulu untuk hari ni.....jumpa di lain waktu...byee...byeee!!!!

7 comments:

ain said...

cantik koleksi yg ni. saya suka!!!

Teratakantik said...

mat.......

kalau dah banyak tu ...bak mai sini sebiji dua ..takpun kita hop-hop heheee

~Yatt~ said...

adusss!! memang chantique2..esp gravy boat & jug tu..tp xsempat pegi ler cik mat..balik dr kota tinggi..jauh sgt..nak singgah pun malas..hujung bulan nie wajib pegi..hehe..

BarangLama said...

Mat
Saya ada jual juga koleksi ini.. sama mcm Mat ckp la semua local made tapi kualiti untuk diexport...Cantik pinggan nih. Saya memang peminat biru/putih.

Tak kesah lah dalam negara ke, luar negara ke, janji kita suka.... nya(belakang pinggan ada chop churchill).

Mama Vogue said...

Mat mana dpt pinggan2 ala2 zaman colonial nie. Akak berkenan sgt dari dulu

inna said...

akak suka la mangkuk tu mat...nanti nak cari jugak la..lebar ek mangkuk tu kalau isi lauk muai...

irdayu said...

hai cik mat..melopong mulut ku...banyak sungguh koleksi biru mat..ni yang buat tak sabar nak ke air hitam ni..