Mat Gebu Antique Corner

Monday, June 1, 2009

GOLDEN PHOENIX AND DRAGON

Ini antara koleksi lama yang dapat mat selamatkan dari menjadi "arwah"..Tapi walau bagaimana pun, cuma dapat teko dan dulang dia saja.. Ini salah satu tea set chinese yang dimiliki bonda mat masa depa menikah dulu (tahun 1961)....Teko ni dah pernah digunakan untuk buat kopi dan teh, tapi masa tu tah macam mana tergerak hati mat nak simpan (masa tu belum femes lagi hobi kolek set2 lama ni..), tapi seingat mat lah, memang cawan2 dia dah tak de..mesti dah pecah..Tak kesah lah at least ada juga saki baki kenangan perkahwinan ayah dan bonda mat....Syukur alhamdulillahh!!!...

Cop kat montot dia...sah2 leer buatan China...sebabnya dah tulisan cina..pastu ada nombor "5"..tatau kenapa ada nombor tu...mesti ada maksud yang tersirat kan...

Selain disepuh dengan warna ke emasan yang begitu memikat dan bersinar, teko dan dulangnya ada 2 bahagian yang mempunyi haiwan mistik yang berbeza...Satu bahagian ada burung "Phoenix" dan satu bahagian lagi ada "Dragon"......haiyoooo waaa manyak serammm maaaa!!!!

6 comments:

MrsNor said...

cantiknya mat teko tu. Akak memang giler teko... sbb tu ler tengok teko apa aje berkenan. hehhee.. Tadi duit melayang beli teko cik port huhu

inna said...

dooong..donnngg..cheerrrr.....hehe

ish merahnya naga tu ....unik pulak ada kemasa keemasa pada teko tu...

ummi said...

Yo la Mat, gambor dragon tu jangan tenung lama2..takut hidup lak kang..ditelannya ko..baik ko lepas cepat ke Pulau Tioman...kembar dia ada kat sana tuh! hehe...Cantik jugak eh chinese tea set ni..mmg kecik2 gitu kan..orang cina mmg sopan habis kalu minum teh..hehe..bibir ciput je letak tepi cawan n telan air adakan 2 3 sudu jek..hehe

azah said...

cantik la mat..mcm set maharaja cina...agak2 zaman dulu burung phoenix dan naga tu selalu bergaduh kot tu yg depa lukis..hehe

~Yatt~ said...

mmmmmm....nak beli ke idak???penah ku tengok corak dragon yang sama ngan cik mat tapi masa tu ati belum terbukak utk set dragon tu..camner cik mat?patut beli ke idak??

Dayang said...

asben dyg ckp ni tulisan lama,zaman dinasti