Mat Gebu Antique Corner

Tuesday, June 2, 2009

SPODE WOODLAND

Ok..last n3 for today mat letak satu lagi koleksi yang rasanya orang2 melayu kita kurang gemar, tapi mat suka....pinggan yang ada gambar2 haiwan. Tau tak di sebalik gambar2 yang cantik, ianya juga satu medium pendidikan pada anak2 dan juga kita (terutama mat ni yang tak pandai!). Mungkin segelintir yang masih berfikiran agak "terdahulu' merasa kurang selesa dengan set2 pinggan mangkuk yang ada gambar2 haiwan, maklumlah kita memang sudah di"biasa"kan dengan gambar bunga2an dan dedaun sahaja...Yang menariknya koleksi ini walaupun ada gambar haiwan, tetapi di belakang setiap pinggan tertera nama haiwan tu...baguskan untuk menambah pengetahuan anak2 dan kita orang2 dewasa ni. Seperti biasa koleksi ini keluaran tempatan tapi dibuat untuk "SPODE".....siri "WOODLAND"......Layaannnzzz!!!!!

Gambar itik tu comey sungguh...dan selain birai pinggan yang menampilkan corak rona coklat, ianya juga ringan dan halus....berkilat pulak tuu!!!



Tengok tu...ada gambar itik 3 ekor..lepas tu belakang dia ada pulak nama itik tu..tapi bukan lah nama dia itik serati ke atau donald duck yeaa...dia tulis kat situ, "WOOD DUCK"..kira ni itik liar leer gamaknya kan...

Yang ni ada gambar burung 2 ekor..mesti depa ni laki bini...yang si laki tu termenung jauh, sure ada simpan aweks extra kat mana2 tu..biasa lah kan, manusia pun ada kala macam tu, ni lagi lah burung..ahaks!!



Ini mungkin spesis burung yang dok diam di belah eropah kot...Tapi rupa dia macam burung puyuh pun ada kan...Atau ni jenis burung yang orang bangsawan inggeris suka tembak tu kot..entah lah...kena selidik dulu nihh....

Yang ni mat suka, biasa lah, mat ni selain hobi benda2 ni, dulu aku pelihara ikan..Ikan koi lagi u, punya lah lama bela, dalam 12 tahun mcm tu (ikan tu dari kecik sampai besar gedabak macam i), last2 ikan mat pelihara menyahut seruan Ilahi..semua mati seko demi seko...sedih pakcik..merana aku kejap...



Tapi suka tengok ikan tu beraksi, walaupun cuma gambar jee...Ini salah satu spesis ikan salmon..kalau tak tulis kat belakang tu, kita mesti kurang pasti kan jenis dia...

Eh..ada burung lagi u!!...Yang ni cantik..dan jenis ni kot yang orang2 suka tembak tu..ishh konpius kejap...Pinggan ni ada macam2 jenis haiwan, burung2 dan ikan..tapi kena pilihlah, ada tu tak sesuai dengan budaya kita...



Tuu dia..ada nama burung tersebut...Rasa2nya ini spesis burung agak besar....tak kesah leh beb..lu layann jee lahh!!!...

Ini satu spesis lagi ikan yang tak de kat negara kita. Tapi kan mat pernah baca satu artikel dulu, masa era penjajah, orang2 "angmo" (orang putih) pernah bawak anak2 ikan trout dan dilepaskan ke sungai di satu kawasan dekat Fraser Hill..konon2 nak mencuba lahh kan...tapi rasanya depa tak berjaya kot...sebab persekitaran tak sesuai, maklumlah, ikan malaya kan brutal beb...



Tapi ikan tu walaupun muncung dia tak seksi, lentukkan body dia cun kan...hmm rasa2nya masak apa lah sedap agaknya....Goreng kunyit pun sodap agak eyy!....hehehe.

Dan..yang terakhir..ikan apa tah, rupa sungguh ganas dan menyeram kan kooo....kalau kat M'sia ni kira sepupu ikan puyu@ikan betuk...Mesti toyol takut dengan ikan ni, sebab tak hansem langsung!!!...



Nama dia pun semacam jee...ala2 red indian pun ada...Itu jelah kisah2 pinggan spode siri woodland untuk hari ni, ada sedikit lagi n3 spode ni, esok2 mat letak yeaa....Pada semua selamat berehat yeaa..moga berbahagia di samping keluarga....bye..bye!!!

9 comments:

PINATBATE said...

menarik koleksi ni...

nekPP said...

che mat..kat maner boley dpt koleksi pinggan hawen nihhh..kita pon sukeee gekk..

azlina said...

salam mat cantiknya ssh nk cari ni 1 antara seribu pn payah..agknya..cantik dan halus lukisan dan pemandagan..ni dah kira jatuh cinta kali ke 2 ni..yg pertama tadi kt rmh cik yatt kita..

~Yatt~ said...

hahaha..best ler cik mat..story pasal koleksi woodland nie..tak gering gusi ceq..dah ler gambar cik mat perincikan satu-persatu..nanti2 nak rembat gak ler..kalau cik mat perati balik pinggan koleksi wedgwood saya tu..ada burung pheasant nie..patut ler nama dia Asiatic Pheasant Royal Blue..camtu ek rupa sebenar cik pheasant kita tu..baru kutau..

inna said...

akak kan mat memang tak pandai guna pinggan ada binatang lain selain ikan...perasan akak kan mcm itik dengan burung tu berak aje kat pinggan...hehehe....

Ummi said...

Mat, cantik2 laaa...Mana ko dapat niiiiii...mau sewel kejap akak tgk..macam2 ko ni! Wah kalau yang ada gambor ikan tu ko hidang pinggan kosong pun akak mst igt ko hidang ikan kat akak..real tul..Jadi kalau xda apa2 nk hidang takut nmpak kosong je pinggan, boleh la hidang pinggan gambor ikan tuh! hehe..

MrsNor said...

aduahii mat camreal aje ikan tu...angkat pinggan aje pun boleh tu..cam ada lauk dah dlm pinggan hehe

kak ina kl said...

salam cik mat..kamu beli kat kedai tu ke?nanti gi jb bulan julai nak ajak hb singgah jap..

hOtMaMa said...

cik mat...kita baru jerk beli koleksi pinggan2 tu semlm kat air hitam, johor... mula2 tengok koleksi tu mmg terkasima la.. mmg cantik banget!