Mat Gebu Antique Corner

Friday, June 12, 2009

GELAS SULTAN?.....

Ok...last n3 for today, mat letak 2 biji gelas pemberian dari bonda sis - linn juga...Begitu istimewa kerana gelas2 ni adalah tempahan khas dari pihak istana masa era pemerintahan Sultan Sir Ibrahim Of Johore, sempena sambutan jubli intan pemerintahan baginda..Bukan senang nak dapat, kecuali orang2 tertentu je kott.. Terima kasih yeaa makcik dan linn atas kesudiannya memberi mat satu benda yang begitu istimewa.....

Tengok tu tarikh pemerintahan baginda sehingga hari sambutan jubli intan tu....60 tahun memerintah, satu jangka masa yang panjang kan.. Kalau tak silap mat, Sultan Sir Ibrahim ni, anakanda pada Sultan Abu Bakar, bapa moden Johore dan nenda pada Sultan Johor sekarang (Sultan Iskandar). Dan negeri Johor ialah negeri terakhir menerima penasihat British, ini kerana sultan2nya mempunyai hubungan yang begitu rapat dengan Ratu Victoria........

4 comments:

Sis-Lin said...

mat kt uma mak aku ada lg ko..nnti aku bg je le ko semua yek..hehehehe

~Yatt~ said...

hi cik mat!!! im back..untung cik mat..dpt gelas nie..simpan bebaik..

shas said...

Jaga-jaga cik mat..kang tak tahan daulat pulak

esKay said...

bestnye mat, siap dgn fakta lagi, thanks