Mat Gebu Antique Corner

Sunday, June 7, 2009

SEDONDON TAPI TAK SAMA

Ok..last n3 for today, mat letak benda2 yang corak bunga sama, tapi berbeza jenis2 kegunaannya. Bunga seperti yang dapat kita lihat, seakan Peonies merah dan ungu. Rasa2nya banyak juga set yang ada gambar bunga ni...Tapi pada mat set cawan dengan teko memang tak de dan payah sangat nak jumpa..Penat aku merompak bagai, tapi jumpa benda yang lain....

Piring kuih ni ada 2 jenis, satu tu ada 3 bahagian piring ada bunga dan lagi satu ada 4 bahagian yang ada bunga dan diselang-seli dengan huruf2 cina...kata nyonya tu, huruf2 tu membawak makna kebaikkan pada makanan yang dihidangkan....

Yang ni pulak mangkuk bubur jenis sedikit berkaki. Bentuk badan dia ada teksture lekuk2..cun leer. Lepas tu rim keemasan dia pun rapi jee..2 jenis mangkuk lagi jenis biasa2 je, bunga sama, cuma saiz depa kecik sikit dan licin, tak berteksure macam dalam gambar atas ni...

Dann..terakhir sekali mat dapat 1 bekas macam mangkuk cina besar..Tapi ini rasa2nya bekas isi garam...Pernah tengok kat blog kak sue (teratakantik), dia ada bekas ni tapi gambar bunga kangkung...tak de penutup juga, dia kata orang dulu2 isi belacan...ooo kalau gitu gamaknya, ni kira bekas belacan lah yeaa....nanti kita tunggu kak sue komen apa...pstt..blog dia kalau masuk, boleh juling seminggu koo mata!!!!....Macam2 ada!!!!!

4 comments:

SariSam said...

ncik Mat..Laen sungguh la pinggan rose pink n purple yg ada cop tu..jarang nampak..yg saya ada pun biasa takde cop biru keliling pinggan..nampak lagi cantek pulak ble ada cop kaler biru cam tu..

sonata anak kancil said...

cantik! koleksi sonata sikit2 aje...nanti tengok D'Sonata Gallery pulak...tak la antik tapi klasikal...

~Yatt~ said...

cik mat!! cawan bujang dan teapot for one sy ade ler..nanti2 sy share..tp mangkuk2 nasi cemggini belum kujumpa..

MamaBabah said...

mat selalu beli kat mana ek?kat pekan cina area mana?