Mat Gebu Antique Corner

Saturday, June 13, 2009

ACUAN AGAR - AGAR LAMA...

As'laikum, selamat tengah hari semua, dah makan ke?...Uikk ..ada yang dah tersandar nampak, yang tergolek pun ada..eh..yang pingsan kat dapur pun ada jugakkk!!!!...hehehe. Ok hari ni mat letak n3 pasal acuan agar2 zaman dulu... Sekarang ni kebanyakkan diperbuat dari plastik atau aluminium biasa. Tapi zaman dulu, depa buat guna aluminium juga, tapi warna kemerahan atau merah samar (kan kak inna?)... Mat ada lah juga satu dua yang menjadi koleksi dan bonda mat belu dulu, yang lain2 tu aku merompak lah kat mana2 kedai buruk yang dah nak runtuh bagai tuu.... Ok cuci mata yeaa....



Yang bentuk bulat bercorak bunga rose tu, milik bonda mat, dia beli di Johor baru sekitar tahun 60-an..lama kan, dah banyak kali guna, kaler pun dah mula pudar.Sebelah dia yang corak lobster tu hasil rompakkan mat dekat satu kedai cina ni, ada beberapa biji, tapi kebanyakkan dah kemek dan uzur, jadi kita rembat yang masih lawa jee lahh...



Yang comel 2 ketul ni dapat kat kedai cina juga...tapi cute kan, yang bentuk "Chenta" tu ada sebiji jee...Yang gambar nenas tu ada 3 biji..Tau tak, mat pernah nampak dalam satu majalah interior dari Australia (tak ingat tahun bila)..depa gantung acuan2 ni kat dapur...alah hai nampak cun lah pulak....

Bekas agar2 corak anggur ni ada ceritanya. Yang besar warna coklat tu hasil pemberian sepupu mat (terima kasih "kak Chomel").. Asalnya kawan dia berbangsa cina nak buang acuan lama tu, lepas tu dia offer nak bagi. Sepupu mat pun ambik, satu dia simpan dan lagi satu dapat leer kat aku..adoii suka koo aku!!.. Yang warna putih tu pulak peninggalan arwah nenek mat. Dulu nenek kami dok di Rembau, lepas tu masa nak berpindah balik ke Sedenak, adalah barang yang dia tinggalkan kat Rembau (sebab arwah ada anak dengan suami terdahulu). Masa tu bonda mat ni budak2 lagi, ada jugalah sedara mara sana offer kat bonda mat ni ambik lah apa yang nak. Habis tu dia pun ambik lah acuan agar2 (yang warna putih tu) dan sebiji acuan baulu corak manggis (comey u acuan tu) dan dibawak balik ke Sedenak. Kata bonda mat, masa tu ada satu bakul pinggan lama buatan England dan Jepun...tapi dia budak2 mana lah tau nak ambik, tu pun nasib baik reti jugak rembat 2 jenis barang....


Tapi corak dia lawa kan, dan mat pernah tengok di satu kedai antik di Melaka...Sebiji acuan agar2 antik ni (yang warna putih tu) berharga RM80!!!!......Macam nak pingsan u...Ishh nasib baik lah ada simpan walau pun masa tu kesedaran mengenai barang2 antik ni belum ada lagi pada diri masing2.....

5 comments:

inna said...

arwah mak akak pun ada acuan lengkong/agar2 ni mat...yg akak nampak jenis plastik...

ada corak buah jagung dengan mawar sekuntum besar gitu..mcm corsage...hehehe...

merah samar ni digunakan untuk menerangkan tentang warna merah yg samar2 aje...ada warna merah tapi amat sedikit...kalau bahasa pasarnya biasa org gunakan perkataan merah jambu...

sebab tu ahkak tak bagi nama blog ahkak tu merah jambu walau ahakak minat pink gitu...sebab mana sesuai ahkak ni dah kerepot...kang org kata tak sedo diri pulak...hahahaha...

annie said...

wah hebat la mat...mana la dpt korek rete karun tu...dah lama akak tak tgk acuan dr aluminium warna merah samar la,warna gangsa la...

annie said...

mat,akak pun pernah tgk kat majalah deco omputih ni..mmg mrk gantung kat dinding mcm gantung pinggan2 kaca tu...

mmg cantik tau sbb ada mcm2 bentuk,size,color....

blh la mat buat...benda ni pun ringan je...tak la susah nak lekat kat dinding tu...

Ruby said...

hi CMG,Mat pun suka kutip/kumpul acuan lama rupanya.Nanti bila akak jalan2 kat flee market, craft market ke, akak cuba usha untuk mat. Akak cuma ada acuan bahulu cermai and bahulu kemboja dari tembaga...itu aja yang akak bawa pindah keSydney.Sebabnya ia milik arwah great grandma akak.Mat email akak kalau nak apa2 dari sini.Ruby.hamid @ gmail. your collection semua vasss la....keep it up.

daintyblue said...

I pun collect jelly and cake mould, got a few from USA while I was there and got the Rooster ones from there too. Mine is not vintage but I am okay as long as they are Roosters :-)