Mat Gebu Antique Corner

Saturday, February 27, 2010

GLORIOUS AMERICAN BEAUTY!!.

P1170055
Salam sejahtera semua, ok hari ni mat share koleksi "American Beauty"...cantik, seksi lagi menawan. Untuk Kak Gee, Yatt dan lain2...sudi lah kiranya cuci mata yea. Mula2 mat tak nak letak, tapi memandangkan ada permintaan dari blogger antik dan juga blogger masak2, mat letak je lah, tapi awas yeaa, ini bukan ada niat "riak" atau nak menunjuk2, sekadar berkongsi pada yang minat dan juga mereka yang bijak menilai keindahan sesuatu produk...Jomm cuci mata......

Yang ni teko dia, bunga dia besar dan terserlah, sebenarnya mat ada 2 set, tapi 1 lagi untuk saudara. Tapi teko dia memang lawaa. Ada rupa ada harga!. Ianya juga datang dengan 1 large cake plate dan 6 cake plate, creamer, sugar bowl dan 6 set cawan sepadan...


Creamer juga dan sugar bowl dia, pada pandangan mat yang ni bukan padanan set yang sebenar, tapi kan cutting dia anggun dan cantik, jadi tak salah jika kita gandingkan sama, janji bunga dia tu sedondon dan seiring dengan set2 lain....memang cun, i likeee!!!

Cawan dia pun lawa, cutting dia sopan dan gold dust di birai setiap cawan dan set2 lain sungguh menarik, walau pun kelihatan kurang kemas tapi ianya tetap unik dan memberi satu kesan "something" pada set itu sendiri...paham tak apa mat tulis nih?...hehehe..

Dan tak lupa feberet trio set mat, sebenarnya set ni sesuai digunakan untuk blog masak2 mat. Lagi satu pada pendapat mat lah set trio ni kan datang dengan cawan, piring dan piring kuih je kan, teko tak de, jadi sesuai sekali kalau kita mempunyai teko perak atau "silver teapot/coffe pot" untuk digunakan sebagai ibu angkat pada set trio ni....sesuaiii u, sebab apa, mat dah pernah try buat dan memang boleh masukkk...tak caya waa cakap, luu try sendiri tengok macam mana...
Tuu diaa, cun kan bunga dia bila dah close-up and personal. Lepas ni nak kolek set trio pulak lahh, tapi tu semua ikut budget, kalau ada duit ok lahh, kalau tak dak, aku cuci mata pun jadi lahhh...ok semua..jumpa di lain n3.....INGAT!!, kalau nak gossip biar pekara2 yang membina...bukan jenis tikam belakang!!!...

25 comments:

~Yatt~ said...

salam cik mat!!!!...
tahniah yer cik mat..sungguh berbaloi melabur kan..cikmat betul2 pilih apa yang saya berkenan..syabasss sekali lagi..teko yang nie memang lagi lawaaaa & penuh pada pandangan mata saya...i bet that u still "belek"ing your AB..hehehehe...betul tak betul tak??.. :D

Mat Gebu said...

salam yatt...
Hahaha, sesudah para juri (sorang ke juri--> binda)membuat keputusan ..saya memilih corak teko yg kita chat ari tu..yg lelain tu saya dah pack...legaaaaaa.....

aimanellan said...

Mat, cantiiiiikkknyaaaaa....yang ni la yaa, yaaa? Weeee...tergoda habis akak dibuatnya...dia pnya shining, weeee silau akak...Eh awatnya, ada yg dah pack tu nak reject ke mana lak Mat.??

Ummi said...

En Mat, sori ler...nama "aimanellan" tu Aiman punya ID, akak x perasan, x tukar dulu, terus je publish..hehee..sowwwyyyy...

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Tu lah kak, mula2 saya ingat artis america tadi, tapi pesal cakap melayu dan dari gaya2 ayat mcm awkes kuantan..sekali rupanya kak ummi...hahaha...yg satu tu sedara saya punya kak..

azah said...

salam yatt..ni lah AB yg mat dok godek2 malam tu ya...cantik..i likeee..akk tak reti nak beli kat oberse ni, mcm mana ya mat..ajar sikit..jgn sikit la ajar byk ya..hehe

azah said...

laa..awat cheq dok bagi salam kat yatt pulak..hish2...sorry ya mat, tersasul pulak...

Mat Gebu said...

salam kak azah..
Hahaha, ye lah kita ni sapa lah kan...

fitty's pinky rose cottage said...

salam Che Mat

sweet je kan set AB ni.. akhirnya.. mimpi jadi kenyataan :D.. tak ambil set dinning dia pulak ke? hehehehe

Mat Gebu said...

salam kak fitty...
Hmmm, tu lah kan, tgk lah mcm mana nanti...tapi mmg sweet lah AB ni...perasan tak creamer jug tu, tangkai dia mcm set cawan AB akak kan...

Chempaqa said...

salam cik mta..waduhhhhhh bapak..butang mataku nieh...comellllll lote.....i likeeeeeeeeeeeeee

MrsNor said...

fuyoooo mat...cayer lah.... nanti cukupkan full set

Ryana said...

salam mat.
dah lama menyepi, sekali buat n3 meletops.Suka sangat tengok set ni. Bunga dia nampat sweet sangat. tahniah mat

Mat Gebu said...

salam kak chem...
Alaaa, akak tu anytime je leh rembat tul tak..kita lain lah kak...beruang ikut musim jee..

salam mrs nor...
Cukup lah yg tu je kak, tak mampu nak tambah lagi...segann!.

salam kak ryana...
Tu lah, excelikan saya stress 2 - 3 hari lepas, kws kejiranan kami tak de air...whaaa, sedey kan, tapi nasib baik ada set AB ni, at least boleh cool down...hehehe.

Welly said...

Salam Cik adik Matt....

habis lagi air liur akk nie.....memang cantik lah set nie...dah tak boleh cakap apa lagi dah...memang cantik gile...apa lagi dgn susun atur yg mak buat nie..lagi jiwa ku terancammmm..hu...hu...

Mat Gebu said...

salam kak well...
hahaha, alahh kak well, kalau tgk koleksi akak, saya mcm tak mo balik, hahaha, susun atur ni selalunya saya pi tgk blog kak well sebagai panduan..hehehe, ma kasih yea kak!!

Muna said...

Very the sangat cantek!!
Tapi awat depa bagi nama "American Beauty"?
Is it because bunga rose tu kembang selambak.... lari!! takut nanti Sarah Palin tembak sebab cheq seropa beruang Alaska!!

Norlaila Ahmed said...

Fuyohh mat, memang respect kat u...cun betul set AB tu...meleleh air liur ni...mengancam n seksi...

ima said...

salam mat...cantiknya koleksi AB mat tu...boleh meleleh air liur kalau tenung lama2...dengan bunga dan warnanya betul2 menambat hati...

Joyah Sempoi said...

salam cik mat...selalu singgah blog ni tapi tak sempat nak tinggal jejak..lagipun segan..cik mat ni femes blogger, saperlah kita nih..

kita ada jumpa satu website yang penuh dgn barang antik china, selalu sangat kita singgah..kalau nak cuci mata, boleh jer..:).. http://chinasearch.co.uk

kitapun tgh kumpul sket2 nih, dah alang2 dok tmpt yang senang akses pinggan mangkuk cantik2 nih, rugilah plak kalau tak beli kan??...anyway, kita johorian jugak..org pontian..

Melor said...

salam cik mat. cantik gat terpesona melor melihat ye.

Teratak Rohas said...

salam ziarah cik mat...
terpana akak tgk koleksi cik mat, sebelum ni pun sumer koleksi cik mat mmg de boom, kali ni pulak kuar koleksi RA...2 thumbs up utk awk cik mat..:))

My Life My Journey.. said...

Salam singgah Mat,
Ni nak tanya sinit, koleksi yg melambak2 ni Mat susun kat mana di rumah.. Jenuh penuh la satu rumah Mat kan.. Kalau Mat dah tak dak ruang lagi, nak tumpang kat rmh saya pun sipersilakan dgn segala hormatnya ahaks..

Anonymous said...

salam MG (MAT GEBU)

saya pon collector American Beauty. classic!

geenasofea said...

Salam Ramadan Mat

Saya dari dulu jengok2 blog MG ni tapi baru sekarang berani nak leave komen. Saya baru tau MG ada blog antik and china. Saya ingat blog masakan je. Saya suka juga. Moonlight Rose suka dan juga American Beauty. Saya baru kenal dgn sorang kakak yg jual koleksi vintage dan portmeirion dia melalui online. Saje nak share dgn MG dia ada koleksi Senorita TeaSet Royal Albert. Memang sangat cantik. Saya ingat nak tangkap AB set tu sbb baru je ambik cookies canister utk raya. Maaf MG panjang lebar sebab seronok. Saya pun takut org cakap riak tapi dari kecil minat.