Mat Gebu Antique Corner

Saturday, February 20, 2010

BUNGA TERUNG RETURNS....

As'laikum dan salam muhibah untuk semua....Sejak2 ni mood hunting merudum ke paras terendah...tatau pesal, rasa macam nak berubah angin pulak, tapi kalau boleh nak juga cukup kan set yang mana ada...Tapi dalam perancangan ada lagi yang perlu mat cukupkan....kena bersabar, semua sedia maklum hobi macam ni melibatkan kos yang agak besar, duit tak boleh ter"topup", mulakan tangan tu rasa gatal2 nak beli barang. Tapi nafsu ni kalau tidak dikawal akan memakan diri, aduhhh, yg tu memang kena diberi perhatian serius...arghhh tolonggg aku!!!...Ok balik ke alam nyata, hari ni nak share beberapa barang dalam spesis bunga terung yang telah bertambah, bukan benda2 yang penting sangat tapi sekadar menambah seri majlis, boleh lahhhh.....Set cawan atas tu mat beli dari "Ezany" sebanyak 4 set, dan 1 lagi "Ajmah" bagi peree sebab ada retak kat cawan, asal2nya yang retak tu kami nak bater dengan benda lain, last2 tak jadi, ajmah bagi jugaa..apa2 pun terima kasih pada Ezany dan juga Aj....Teko, mat bater dengan kak sue teratak antik, piring kuih 2 keping tu hasil hunting dan sekeping besar bunga terung halus pun hasil hunting juga.....


Selain ada 5 set cawan bentuk "lady" macam gambar pertama tadi, mat ada juga 4 set berbeza bentuk dan gaya. Set belah kiri tu exceli cawan janda tapi boleh ngam dengan piring dia, rupa dia pun berlainan sikit bentuk lurus dan bertangkai bulat. Yang sebelah tu pernah mat masukkan dalam n3 terdahulu, set sama macam piring besar dalam gambar pertama di atas tu...


Yang ni pulak set cawan "A" shape, ada tuu lah 1 set..tak tambah2...Belah kanan tu cawan seksi u, jenis montok dan kontot, tangkai pun ada sikit ala2 tanduk setan..terjongket gitu. Ianya tebal dan sungguh stabil bila dipegang, yg tu mat bater dengan tauke antik, puan Ajmah.. Kalau tak dulu mat dapat cawan mulut jahat bunga terung ni, tapi apa kan daya, rezeki tak de, kata ajmah, ianya pecah di tangan apek.....arghhh tensenn tau dengar cerita2 mcm nihh..sabauu je akuu...Ok lah jumpa di lain n3, as'laikummm......

3 comments:

nurazzah8 said...

Salam cik Mat... mula2 dulu akak tak minat langsung bunga terung ni...beberapa kali terjumpa orang jual teko dan cawan...tapi buat dunno aje... tapi dah lama menceburkan diri ni...terpikatlah pulak...sekarang dah susah nak dapat...sebab semua orang berebut2 nak beli... hari tu ada lah beli teko aladin dari Ajmah... itu ajelah yg terkonteng2 .. belum berjumpa anak2 nya lagi... kalau cik mat nak let go cawan yg lebih2 tu ... roger2 akak ya...

azah said...

salam mat...kat sabah ni ada pinggan je...lain2 tarak..heran ya...agaknya org sabah tak minum air dalam cawan..ada la nanti kena buang negeri ni..hahaha..first time tgk cawan tanduk setan...barangkali ni pun jenis setan pemalu, entah mana bersembunyi...apapun lawa set ni..tambah lawa kalau susah nak dapat

~Yatt~ said...

salam cik mat..
hehehe..term baru..si tanduk setan..kui3..saya ada tanduk setan melenggang kangkung seketui..hehehe..jadilahh kan..asal ada seketui si kangkung devil kat rumah..
si terung saya statik gitu aja..tak bertambah2..nanti2 sy update n3..si aladin belum posing..hehehe.. ;)