Mat Gebu Antique Corner

Thursday, March 11, 2010

SET CAWAN SETOET...

As'laikum semua...aiseyy..ada labah2 leerr, eh..kutu barbiee pun adaa kooo..ahaks..maklumlah blog bersawang...tu nasib baik lah mak labah2 tak pindah sini, kalau tak sure dah beranak pinak, bercucu cicit piut segala koooo....Ok hari ni kan tak de apa2 lah, cuma nak share set cawan comey... Excelikan set cawan ni dah lama ada dalam simpanan, masa tu mat tak minat lagi kolek set2 antik ni semua...Abang mat yang sulung secara tak sengaja dia beli set cawan ni dengan seko apek tu di Batu Pahat, Johor. Kami simpan jee lah sebab tatau nak buat apa. Tapi sekarang ni bila mat dah "gila" kolek set2 lama, aku pun ambik leer set cawan tu....masih dalam kotak dan ada 6 set = 1/2 dozen. Tapi kan sayang tau, mungkin abg mat tak perasan ada sebiji tu sumbing kat mulut dia.....

Satu yang mat suka cawan ni walau pun cutting dia memang "jantan", sebab lurus jee koo, takde cutting2 bagai, ialah corak dia...ada rose2 comey (excelikan, aku pun heran dulu2 kan, rose2 ni i mcm gelii gitu..hehehe). Lepas tu rim emas dia pun lawaa....hmm macam idea dah kering sangat, nak bercerita pun tatau...belasahh jee lah kan.....

Dah puas si cawan ni dok berdiri, elok kita baringkan dia pulak..tuu diaa, nampak tak bunga dia tu..nampak takk...nampak takk....Lawaaa kann (hahaha, puji sendiri lagi...sah2 ada yg muntah pas ni). Apa2 pun set macam ni kira macam dah susah nak dapat, elok simpan jeee sebagai satu bahan koleksi. Ok nanti mat letak pulak koleksi cawan mini "orang minyak" tapi bukan sembarangan orang minyak tau, dia jepun mari ----> Noritake!...nanti lah senang2 mat letak yea..ok dulu, gua belahhh duluuu beb!!!!!

5 comments:

NJ said...

SALAM En Mat
Memang jantan tol la cutting cawan ni..tapi cun pulak tu dgn gold line bersinar2 mater mandang..mmg x de paten ni dah skrg ni nak cari..ada pun mesti harge terjojol bijik mater nak mmbayor nye.. kompem..congrate la mat dah ada koleksi tu..

~Yatt~ said...

salam cik mat..
macam penah kulihat munge camnie..tapi di mana yer..hehehe...
ooooooo..lebih kurang cam kak shas punya dulu kan..apapun sweeeettt..

Ryana said...

salam mat
cawan mat ni kan akak ada spice jar dia. masa beli hari tu tak perasan pulak brg lama tapi bila tengok montot dia ada cop lama made in china. nanti akak tunjuk ya.

Khadijah Mohamed said...

akak nak tegelak baca coretan mat...heehehhehehehehehehe
gelak puas2...heheh

Khadijah Mohamed said...
This comment has been removed by the author.