Mat Gebu Antique Corner

Monday, February 15, 2010

SET BUNGA SABUN......BUNGA KOPI?.....

As'laikum dan salam ceria untuk semua, buat apa tu semua, dok melepak2 ke?..Yelah mood tahun baru cina pun masih berlegar2 diudara, macam mat duduk di perkampungan yang dikelilingi oleh jiran2 cina..2-3 malam langit dok cerah dengan percikan bunga api dan dentuman mercun, gegak gempita seluruh langit, malam tadi pulak depa bakar tanglung dan dilepaskan ke langit, meriah langit dengan cahaya2 jingga. Walau pun kami penduduk asal kampung, asalnya arwah datuk mat datang berkelana pada tahun 1920-an lagi, tapi penduduk cina yang lagi ramai. Ok kita tinggalkan kisah sejarah, hari ni nak share set bunga sabun @ bunga kopi.....mengikut cerita org2 dulu, set cawan ni hadiah ketika beli sabun atau kopi. Mat ada tak banyak sangat, tapi at least ada lah juga, cuma palingg keciwa bila teko dia tak juga dapat ku curi, teko bulat biasa susah juga nak dapat, kalau teko aladin lagi lahh susah gilaa!!!....Tapi kalau peratikan, yatt ada koleksi hampir lengkap...


Set cawan ni mat ada 7 set, 6 set beli dengan ajmah dan 1 set lagi dapat masa hunting. Pinggan mungkum 8 inci berbiku tu mat ada 3 biji je dan 1 biji mangkuk bubur, abg mat beli kan kat kedai mana ntah, tak ingat pulak. Tapi ada perbezaan sikit, ada tu bunga dia besar2 dan ada tu bunga dia kecik2...


Dua benda di atas ni, creamer jug (retak, tapi buat hiasan ok laaahhh), dan juga sugar pot janda (tutup dia pinjam dari sugar pot lain), mat dapat masa hunting di Pontian dulu, alah kedai tepi sungai yang macam nak runtuh tuu...Tapi kira beruntung juga lah, creamer tu nyonya bagi je dan sugar pot tu dia jual murah2..yelah dah tak de tutup, kalau nak mahal sangat, aku masukkan nyonya tu dalam sugar pot!!!!....

Ini contoh dua jenis piring cawan yang berbeza dari segi saiz corak bunga, kalau ikutkan, cawan tu memang ngam dengan piring bunga besar yang dok belah kanan tu, sepadan sangat..tapi dari tak de, boleh saja lah dipadankan dengan piring bunga kecik sikit tu, tak de masalah, janji sedondon..Ok dulu yeaa, kita jumpa di lain n3...kalau sesapa ada jumpa teko bunga ni, boleh lah let go kat mat....as'laikum semua...byeeee!!!!!

4 comments:

Ryana said...

salam mat
Kalaulah sekarang ni beli sabun dapat set ni juga, mau bertimbun sabun kat rumah akak. Mana taknya beli sabun bukan untuk pakai sangat tapi semata2 nak hadiah dia hehe..

Chempaqa said...

salam cik mat..
hari tuh..tgk kat amcorp ade creamer, sugar pot and few pieces cawan rasenya-ismail jual..tapi x sempatttttt daaaaaa..org dah booking..sob sob sob..apalah nasib..
bunga nie sweet kan??

shas said...

salam mat,lembut dan ceria je bunga dia kan.nampak macam yg bunga kecik2 tu lagi cantik

kak aton said...

salam cik mat..anak-anak saya pun lama dah tunggu ibu teko,dah guna talian hayat tapi belum ada rezeki lg