Mat Gebu Antique Corner

Tuesday, July 14, 2009

TEKO 3 SEKAWAN....

As'laikum semua, selamat petang....Maaf lah sejak2 kebelakangan nie, macam sibuk sikit lah (atau pun buat2 sibuk...) Hari tu mat dapat rembat beberapa biji teko lama yang berpotongan badan ala2 teko Meakin tapi jenis Oreintal Ceramics....Masih nampak cantik dan memikat setelah dicuci. Masa jumpa tu tak yah kata lah rupa dia...hitan berkarat dan berlumut....Nasib baik boleh tanggal setelah direndam dalam air + peluntur...Lepas cuci baru teserlah ke"jelita"an mu....hehehehe

Yang ni mat beri nama teko OC bercorak "the blue garland"...sebab cara susunan corak bunga di bahagian tepi teko tu seakan2 berangkai....rasa mat pernah nampak tau set cawan dia, nanti lah pi tengok kalau ada lagi...kalau ada rezeki boleh lah rembat...

Teko ni pulak corak dia seakan2 di atas tu, tapi bunga kaler kuning dan ada dedaunan melingkari bahagian tepinya...rasa nak bagi nama apa yea pada pattern ni, hmmm..ikut suka hati u all lah apa nak letak nama corak tu, tapi teko ni memang nampak lawa.....sekarang nya teko pesal rupa semua kurang menarik?....

Terakhir ni teko warna polos OC, mungkin lom sempat nak letak gambar....Tapi kan pada mat, teko polos warna krim ni, sesuai sangat dengan peminat2 seni decal.....nampak elok je kalau ada corak, tapi kosong macam tu pun dah lawa....Pstt tutup tu bukan dia punya, tapi nampak sesuai sangat kan...comeyy jeee...Sekian untuk n3 hari ni, jika panjang usia kita jumpa di n3 akan datang....bye semua....muahhhh!!!...I lap u all!!!!

7 comments:

Syahida said...

salam Mat, cantiklah set teko 3 sekawan tu.Kat mana mat beli ya? akak kat jb, agak2 ada tak jual teko2 lama ni. hehe... terkesina lah pulak.. ishhh betul ke perkataan tu ekk

Monaliza said...

Assalamualaikum mat..cantik-cantik teko mat tu..teruja dibuatnya.....agak agak bila rasanye nak dapat koleksi cam mat ye...anyway i like...

azah said...

Pilihan mat memang sangat cantik..jarang tgk teko bunga begini..teko skrg tak cantik sebab diorang malas guna kreativiti, pas tu guna mesin yg sama je pattern..tak gitu..apasal ket sabah ni tak ado teko yo..heran den

Teratakantik said...

mat.....hemmm sunguh tergoda ...mgn berbaloi hasil tangkapan yang lumayan gitu matt...sukenyaaaa

Ainur68 said...

Mat...manalah kau jumpa benda2 gini, jatuh cinta tul tengok teko2 tu! Habaq mai kat akak ni...

Emblem of Purity said...

Yang teko bunga hijau tu, teringat teko mak yang macam tu juga. Lama dah muncul koleksi-koleksi ni kan. Orang dulu2 suka beli set2 yang berbunga2 ni.

FaRrA DeeN said...

Haa... teko tengah tu kat umah farrah ada... pinggan sumer dah ilang sbb masa tu farrah tatau nilai... farrah hntr kuih kat kedai, tapi pinggan dia farrah tinggal.. dah la masa tu ada 3 bijik aje... sedey bila skrg dh tau nilai... Huwaaaaaaaaa!~!~!~ Arwah nenek sblh arwah abah memang suke pinggan mangkuk set gini dulu...