Mat Gebu Antique Corner

Saturday, July 11, 2009

OH!! SAKURA KU!!!

Salam semua, dah makan tengah hari ke?....Ok, untuk n3 terakhir hari ni, mat nak letak satu benda yang sangat mat idam2kan.....Tak lain tak bukan "teko aladdin sakura"..Dengan hadirnya dalam simpana mat, maka terubatlah sikit kerinduan ku ini...terima kasih pada "tasha" pemilik blog yang menjalankan urusniaga barang lama dan antik ituuu....Walapun cawan dia mat ada tak banyak set, dan ada antaranya cawan "ibu tunggal", tapi tetap juga menarik..Itulah .untungnya ada teman2 blogger antik ni, salah satunya kita boleh bekerjasama antara satu sama lain..kalau ada set lebih boleh "barter" atau pun beli dari mereka. Sepatah kata "wonder pet"... Apa yang penting kerjaaa samaa!!!.,....Tapi ada juga yang punya tanggapan buruk u!..Biasalah manusia, rambut sama hitam hati lain-lain.....


Haa...tu dia, teko sakura aladdin, anggun kan. Orang yang dah ada tu duduk diam2 yea.. Sebab mat baru lah hari ni memilikinya..... Nak kata aku ni jakun ke, ngengada ke atau exsen ke....lantak laahh...ada aku kesah?.....

Pinggan leper ni mat dapat kat satu kedai 2nd hand...Walau pun permukaan dia ada kesan2 calar sedikit, tapi mat beli juga, sebagai pelengkap. Bunga dia masih elok tanpa cacat cela, kecuali rim emas dia dah habs terhakis..alah tak kesah lah dah nama pun barang lama, 2nd hand pulak tu, takkan nak lawa berkilat macam baru keluar dari kilang...betul tak?

Dan yang terakhir ni piring bujur sakura, bunga dia sama cuma susun atur dia lain sikit dari yang lain, mungkin sebab kilang dia tak sama. Warna bunga dia pun lembut saja, tak terang sangat. Rim emas dia masih boleh nampak walaupun dah banyak yang luntur. Boleh lah sebagai pelengkap koleksi..betul tak...Ok dulu untuk n3 hari ni, jumpa lagi esok....muahhhh!!...i lap u all!!!...

15 comments:

Ummi said...

Mat, xnak cakap apa2 laaa...sebab dah bertan-tan jelesnyaa...mana lah akak nak gi gali harta karun ni...adooiiiii, naik juling mata tgk set bunga sakura nih!

umi_e said...

mat... piring bujur tu yang cun!

azah said...

salam mat..akak pun baru dpt sakura cup and saucer..meleleh2 air mata rayu dgn Yatt..akhirnya yatt hop hop and away dgn akak..bolum buek n3 lagi...hidup suku sakat nogori!!! hehe..

Mat Gebu said...

kak ummi...
Aiseyy..akak jeles ke, tak pe, kak ummi kalau jeles ber tan2 pun masih cun lagi...maintain keayuan gadis Kuantan (oppss....gadis pulak..ahak, wanita laaaahh!!)

kak umi-e...
Tulah kak, dapat 1 je piring bujur kecik...pstt tapi bukan yang baru..2nd hand jugak...

kak azah...
Saya ngidam sungguh teko aladin sakura tu...ni dah dapat, terus lega sikit. tengah nak cari pirng kuih, dan teko bentuk biasa pulak...pstt kak azah "suku" apa ek kat N9 tu..kalau arwah datuk saya = suku biduanda waris dan arwah nenek = suku tiga nenek.....aku = 3 suku!!...hahahaha...

casa'oma bakery a.k.a casaomaantique said...

wah mat...alkisahnyer baru dapat...x per arr..3 suku pun janji sakura dah dapat...akak pun baru dapat cawan sakura hasil cari gift kak ina kl...lain yg nak dibeli lain yg dapat...rezekiii..

Mat Gebu said...

casaomaantique...
Tu lah kak, dapat sikit2..tapi itu yg bes kan...bila hunting dpt kumpul sikit2 lama jadi complete set...tapi set2 lama akak lagi cunn...jelesss saya!...

~Yatt~ said...

cik mat..itu manisnya kenangan menghunting..sikit2 lama jadi satu set kan..rasa puas hati sangat2 dan hati berbunga riang bila dapat pasangan yang sepadan kan....i really enjoy treasures hunting..hehehe..& i always do...

Ryana said...

Salam Mat.
Terliur lagi buat yang kesekian kali melihat koleksimu yang menawan hati. Apasal apek2 kat Sabah ni tak ada simpan set sakura yang cantik ni. Klu mat dapat yang lebih2 tu campak2lah ke sini.Sumbing pun tak apa akan ku terima dgn senang hati.

azah said...

salam mat..mak akak suku selemak pahang..arwah bapa org kedah..akak pulak kahwin dgn org sabah, ntah ke mana dah suku tu poi..anak2 ada siku je..hehe

Teratakantik said...

salam dik mat.......

wauuuuuuu syabas dah cuku set yang penuh ..terjah mat jgn tak terjah ekkk

Monaliza said...

Salam mat k mona nak cari teko cam mat pulak...akak ada coffee pot ni yang tak tahan nak gali ni...he he he

kak ina kl said...

salam mat...aduss bestnya set sakura ni..akak baru nak mula collect..

azlina said...

salam mat...
cantik btl set sakura ni ...femenin je...

HazCottageCHaRm said...

Amboi Matt....wah so teh gorgeous lah Miss Sakura Set...ayu cenggkali

Emblem of Purity said...

teringat pinggan mak jugak. orang dulu2 suka beli pinggan berbunga2 dan tegakkan dia atas stand sebagai perhiasan.