Mat Gebu Antique Corner

Tuesday, January 19, 2010

PINGGAN "BATIK" JOHNSON BROS...

Salam Selasa....Hari ni nak cerita sikitttt saja, yelah kan hari2 dok cerita, mana lah ada bahan, tukang tulis skrip drama pun boleh kering idea kalau hari2 dok menulis sesaja.. Nak share koleksi pinggan batik "Johnson Bros, KHYBER"...mat kan betul2 ada 2 keping ni, itu pun baru je mat beli dari "kak zah JB"..yang dok meniaga di Bazar JB...tempoh hari. Dah lama suruh dia simpan, mula2 dia ada 4 keping pinggan ni, 2 lagi dah dirembat oleh "kak yah"..tinggal 2 ni mat lah yang punya... Mula2 dulu kurang minta dengan corak dia, sekali bila tengok yang buatan England ni, terus jadi suka. Yang selama ni mat tengok dari Jepun, jadi corak dia kurang menyerlah...Tapi yang buatan England memang cantik, terang dan corak dia lagi detail...

Setakat ni ada 2 biji, itu pun sudah memadailah, tapi kalau ikutkan nafsu serakah, mau 12 biji!!...tamak haloba kan (terus teringat pesan kak shas---> "jangan tamakkk"). Insya allah, kalau ada rezeki, tah2 duit jatuh dari atas pokok rambutan ke, pokok kelapa ke, boleh lah rembat lagi....hehehe...ok bye semua...i lap u all!!!!

8 comments:

Mama Vogue said...

pinggan ni lama sungguh tau mat akak ada 4 biji

mukh_reez said...

salam cik mat.."khyber" ni...ada kaler biru kehitaman, hijau mcm u punya n kaler coklat....ada 2 versi..1versi dia beralun di bahgian birainya mcm lam pic.....ini keluaran 1940s...n 1950s....dia dah x beralun....more plain n simple....

Muna said...

Cheq suka design ni....

Cheq fening dok pikiaq tang mana cikMat dok simpan khazanah pinggan mangkok cawan teko ni? Tak mau start kutip gerobok antik pulak ka?
Dulu cheq rajin jugak dok pi kat auction house, tapi tak berani nak beli.... takut hantu jerman ikut balik... muahahaha...
Hmm.... kalau ikut pandangan cikMat, mana lagi terror....hantu jerman atau hantu jepun?

mama ju, said...

Salam En Mat Gebu
Saya selalu ke sini,bila baca N3 ni saya baru perasaan saya pun ada..tapi dah teruk..nanti saya 'polish ' balik.Tgklah kat blog hobby saya,saya masukkan nama en mat sekali..sori..tk

mama ju, said...

Terimakasih dtg rumah...En Mat ni ramai betul peminat...dari masakan ke antik dan mcm2lah.

mama ju, said...

Salam MG..

Boleh cereta sikit..barang umur brapa dikatakan antik?
100 tahun?..Saya belum check kat intrnet lagi..

Tk

Anonymous said...

salam,,,
saya punya pinggan anti rasa johnson bros khyber 2 biji ( apapun makanan yang ditaruh diatas pinggan ni akan menjadi tawar )
dan mangkuk anti basi ( makanan apapun yang ditaruh kat mangkuk ni gak basi sampai dengan 3 hari 4 malam )keduanya adalah buatan tahun 1902
ada yang berminat?
sila email saye di azwan_haldo@yahoo.com

Zul sabah said...

Tuan masih ada ka tu pinggan anti rasa...Anti basi...saya berminat