Mat Gebu Antique Corner

Thursday, January 7, 2010

SWEET AND LOVELY....

Salam semua, selamat petang, hari ni cuaca mendung sepanjang hari. Ok hari ni mat nak share satu koleksi antik "Noritake", tapi sayangnya tak cukup set. Set istimewa ni mat dapat dari "Nona Haryati" yang duduk nun jauh di Finland. Terima kasih kak cik, termasuk lah kaki lilin tu, walau pun patah tapaknya dan telah mat cantumkan, ianya tetap menarik dan lawaa...i likeee!!!. Mat berkenan sangat set ni sebab corak dia nampak mewah dan menarik, walaupun ianya jenis children tea set, tapi tetap anggun. Yatt pun ada set yang bentuknya sama tapi berlainan corak, boleh lihat disini....


4 set cawan yang comel dengan rim emas yang begitu cantik. Bunga berhias indah sekeliling bibir cawan dan birai piring....Gambar sebelah tu pulak bukti menunjukkan set ini adalah keluaran "Noritake".....mungkin dibuat sekitar tahun 50an atau 60an....


Tapi kan paling anggun dan ketara sekali ialah teko alladin lansing mewah ini, cukup menyentuh jiwa dengan keindahannya. Kita tengok bahagian atas teko dan juga penutupnya yang penuh dengan corak mewah. Calitan rona keemasan juga menambah lagi seri set ini. Cembol penutup dia pun nampak mewah dan bergaya sungguh...ala2 kerabat di raja gitu....

Ini dia corak yang tertera pada teko dan cawan, jambangan bunga pelbagai jenis dan warna menjadikan nya begitu dramatik dan teserlah keayuannya.... Ok dulu n3 untuk hari ni, jumpa di lain waktu...as'laikumm, byeeee...i lep u all!!!!

8 comments:

nurazzah8 said...

salam...bertuah badan..ramai sungguh orang sayang Cik Mat..bagi barang2 cenggini....

Salmi said...

terpesona dibuatnya....

Chempaqa said...

salam cik mat
speechless & wordless bila tgk set nie..
hanya mataku terkebil2. sambil menelan air liur ntah kali ke berapa...copottttttttt jantung...
ku cuma ade sketoi jer noritake..
tgk rega kat klcc pon rase mau pitam sminggu-berbelas ribuuuuu...huuhuuh

azah said...

salam mat...cantik cik nori ni..brg2 lama ni tak kira apa jenis, makin lama makin cantik pulak ya...nak2 kalau yg rare betul2..lagi pusing kepala mau memilikinya..hehehe

~Yatt~ said...

salam birtday guy..
mmg lawaaa cik nori..elok2 hadiah sampai masa "best"day ever!!..apapun moga cik mat panjang umur & sentiasa dimurahi rezeki pada tahun nie..saya cukup ler red kebaya tu kan..dah ala2 cik nori..hehehe..jadilahh kan dari takde..bila pulak nak meminang cik "noriah" yang betul berkebaya merah..hehehe..gurau ajer..

Ryana said...

Salam mat. Selamat hari jadi semoga panjang dan dimurahkan rezeki.Knapalah akak tak jumpa sebiji cawan pun set ni dalam stor apek tu? wlupun hampir separuh drpd brng2 yg akak jumpa di sana Made in Japan.

Muna said...

Classy!!

kakintan said...

salam Mat...Happy Birthday to you ...semoga bahagia selalu.
Mat..jeles la tengok mat ada set ni...he...he...