Mat Gebu Antique Corner

Monday, January 18, 2010

PIRING BUJUR BIRU FIRUS...

Salam Isnin untuk semua....Sebenarnya kan mat tak banyak kolek barangan kaca zaman dulu2..kalau ada pun mat guna sebagai basahan. Tapi kan nak dijadikan cerita, pada satu hari, semasa memburu di satu kedai melayu di Johor Baharu, mat disajikan dengan piring kuih/wajik/dodol zaman dahulu kala yang begitu anggun dan memikat. Terus i fall in love...tuu dia..macam gatal beno gamaknyaa!!!... Bukan nak kata apa, setakat ni yang ada dalam simpanan, tak satu pun memenuhi citarasa mat, ye lah ada tu cuma sekadar "jangan takde". Tapi yang ni sungguh memikat dengan warna biru firus, bentuk bujur, dengan corak dan potongan seakan2 kristal bohemia dan kejernihannya sungguh mengasyikkan....membelai jiwa u!!.....


Masa dapat tu hanya sebahagian sahaja yang terserlah, selainnya dipenuhi dengan tanah2 kering sarang anai2. Selepas melalui rendaman tahap xtrem selama semalaman, dan dicuci lembut menggunakan span dan air suam, maka terserlah lah ke"jelitaan"nya, ibarat puteri yang baru lepas dari sumpahan....begitu mengasyikkan. Walaupun puas mencari mat cuma dapat 6 keping saja, tu jam kalau ada 30 keping pun aku sapuuu!!... Sekian dahulu sajian untuk hari ini....ishh tengah pening ni, blog masak2 mat pun hampir2 dah bersawang..adoii, idea memasak ku makin kering dan mula menunjukkan simptom2 monopouse (harap2 jangan lahh!!!!)....hahahaha.... ok semua, byeee.....

8 comments:

Anonymous said...

mat..memang sungguh menggoda warna piring tuuuu...cunnn.
hanishaimigaleryantik

Nannie said...

wowwww Mat memancar-memancar i like the very much ishhsss warna birunya mcm warna batu permata yang akak beragan nak buat set rantai bertingkat-tingkat tue hehehe.Cantik la piring dodol ni x pernah akak tgk la

nor64 said...

salam mat, cantikkkknya ..boleh letgo sebijiiiii? akak pernah tgk kat blog mamavouge..kalau tak silap serupa ni...mgkn warna yg tak sama ..

Mat Gebu said...

kak hani...
Tu lah kan, cun banget kaler dia, satu saya nak puji benda ni, dah melekat dek tanah pun, bila cuci dia bersinar kembali..

kak nannie...
salam kak..saya pun 1st time tengok piring ni, maklumlah kita dok kampung, kedai dulu tak semewah mcm kedai kat bandar mcm JB...

kak nor64...
salam kak nor...alah hai kak, apa kan daya ianya cuma 6, kalau lebih tak de masalah nak let go..hehe, tgk lah kot2 saya jumpa lagi nanti..

mukh_reez said...

chantek nya che mat.....kalau piring tu di hidangkan dgn halwa maskat tentu lagi cun.....saya pun nak ikut jugak blog masak2 che mat....:)

kak aton said...

salam cik mat
tu dia memang terserlah keayuannya..
mesti ramai berangan nak meminang sang puteri.memang cantik lah

Anonymous said...

hehehe..kak tonn..kalau tak dpt pinang pinggan tu kita pinang che mat tu jer lah kak tonn. setuju takk..hehehehe..tak rugi kalau pinang che mat tuu..sebab rajin masakkk..
hanishaimigaleryantik

Mama Vogue said...

mat, samalah yg mat punya ngan akak...leh pinjam buat kenduri