Mat Gebu Antique Corner

Sunday, November 1, 2009

ALAHAI TWIN ROSES KU!!!!....

As'laikum dan salam hujung minggu buat semua, kalau yang dok belah2 kolompo atau tempat yang banyak kedai2 apeks, mesti lah pi hunting2 barang antik. Hari ni nak share koleksi seciput set twin roses ku...Terpanggail nak buat n3 nie bila nampak yatt masukkan n3 twin roses ni beberapa hari lepas....sebelum tu ni nak bagi tau lah yea, jangan salah sangka jika kami letak koleksi masing2 dalam blog, bukan tujuan nak exsen, riak atau bangga (tapikan "bangga" tu harus ada sikit, sebab itu kan hasil penat jerih kita menyelongkar kedai apek's...think positive okeyy!!!), tapi kami semua bertujuan berkongsi apa2 yang ada, jadi kalau ada lebih boleh lah bater atau jual dengan pengumpul lain. Jadi yang mana2 beranggapan negatif tu harap2 pi lah cas kat mana2 tiang eletrik, biar tenaga positif anda bertambah, oh yea, lagi satu jangan suka mengadu domba!! buruk padahnyaa!!!....Berbalik pada set twin rose yang mat ada ni, tak de lah banyak. Kalau pinggan, oval platter dan piring tu ada lah, cawan pulak 2 ketui cawan janda dan cawan2 kecik. 2 biji teko berlainan saiz dan sebiji mangkuk bubur. Berterima kasih juga pada yatt sebab sudi lah menghadiahkan mat 1 ketui creamer jug twin roses...i likeee!!!, cuma laa ni kalau dapat nak teko alladin dan cawan mulut JAHAT......


Ini lah 2 biji teko berlainan saiz, hasil rembatan ku di kedai apek's "kami". Cuma seperti biasalah, dah jadi trade mark aku, kalau dapat apa2 tak barang janda, mesti barang duda. Contoh macam teko tu, dapat pun tutup dia tak de, nasib baik lah pi selongkar kat bakul apek tu, dapat tutup yang kira boleh ngam...jadi dengan rasminya dapat lah depa tu "laki" baru... Tapikan teko belah kiri tu (yang saiz kecik sikit), tutup dia lawa koo, ada munga2 kecik..lupa pulak nak close-up tadi. Kira ok lah dapat juga 2 ketui teko twin roses....biar ada dari tak de!!!...


Dan ini belah kanan tu cawan comel, mula2 dulu mat ingat cawan untuk kanak2, rupanya ini khas utk minuman "espresso coffee"...(terima kasih "kak zura" dari blog "tulip kasih" atas info tersebut yea...)..Dan kebetulan bunga dia pun twin roses juga. Cremer jug yang lawa tu lah pemberian "yatt"...lawa kan, kalau ada teko alladin lagi cantik, dan jika ditambah sugar pot pulak, lagiiiii lahhhh mengancammm!!!!!......

Yang ini pulak koleksi pinggan bujur (12 inci), pinggan makan mungkum (9 inci), piring besar (8 inci), piring kuih (7 inci) dan piring kuih kecil (6 inci). Dan tu pulak 2 ketui cawan janda jenis pemegang "siku"...sah2 degil nihh!!!...Dulu kat blog tasha antik ada jual cawan mulut jahat dia, tapi tulah takde rezeki, sudah selamat di beli oleh blogger lain, tak de rezeki kan....Ok lah semua, jumpa di lain tika dan waktu...byeeee!!!!!!

13 comments:

shas said...

salam Mat,cantiknya...tergoda akak menengoknya.Setakat ni akak cuma ada 4b piring je.Takpe,sabar...(pujuk diri sendiri,huhu..)

Ummi said...

Mat cantik eh..ala bunga RA ko jerk..hehee..tp mmg manis sungguh bunga yang ni..berkenan sungguh akak tengok... :D Hari ni ko hunting ke mana pulak...berapa banyak "RIMAU" ko terbang? hehe

azah said...

mat..salam petang ahad..ada tak nak jual cawan atau teko twin roses ni..kalau ada akak cop dulu..roger2 me ok..

fitty's pinky rose cottage said...

tu dia.. dah kuar twin roses cik mat.. cantek kan twin roses ni... my fave collection..

keep hunting!

~Yatt~ said...

salam cik mat...
twin roses memang pandang tak jemu..sib baik dapat banyak gak kan kat apek kita tu..
saya pulak dok terbayang2..camner rupanya tureen twin roses gamaknya..kalaulah dia masih wujud & rezeki kita terbeli ke ternampak..mesti melompat sehingga ke gunung kinabalu..takyah panjat2 cam kak nor..hehehe..

nor64 said...

slm mat, akak ni berdoa supaya iman akak ni tak bergoyang tgk twinroses ni..jangankan teko, tgkai cwn pun tak de..huwaaahuwaa
Yatt, masa panjat gunung tu x smpt nak hunting pun..sbb akak dah nyawa-nyawa ikan..hehehe

nurazzah8 said...

salam cik Mat.......aduish......bak kata Cik Mat, ntah dah berapa kotak tisu akak habis dok mengelap air mata dan air liur yg meleleh (ni tambah2 aje nih!) tgk koleksi Cik Mat...huhuhu... manalah kedai apeks "kita" tu kan? bagilah tau kat akak nih... sbb dah banyak kedai apeks akak pergi (ceh..mcm banyak sangat,...baru dua tiga jek!) semua cakap dah habis..tak ada teko atau yg sewaktu dengan nya...

ada satu kedai apeks kat Pontian tukan..bila akak tanya , dia cakap apa tau? .. " itu lulu (dulu) ale (ada) solang (seorang) abang beli habis suma..dari sana Kulai" ... Cik Mat tu ke? huhu...

Mat Gebu said...

kak shas...
Akak kejap jee tu, tau2 dah ada complete set..diam2 ubi berisi..hehehe

kak ummi...
Cehh...ini lain lahh, ala2 tu ada lah sikit kot..hari ni tak hunting, cuma golek2 mcm dugung kat rumah, kita jadi pak guard, org semua pi Melaka...

kak azah...
Insya allahh kak, kot2 ada yg ter"kembar" ke..sapa tau kan..

kak fitty...
salam kak, alah saya punya ciput jee, nak banding dgn koleksi akak...meleleh air mata ku tau melihatnya!!!

yatt...
Tu lah kan, nasib baik masih bersisa kat apek's kita tu...at least dapat jugak lah sikit2...kalau ada tureen twin roses tu...mau tak makan 2-3 hari!!

kak nor...
Sabar kak nor, kalau dah rezeki akak, mesti ada tuuu, tak terselit kat mana2 kedai apek, cuba kak nor seru2 nama dia, mesti keluar...keluar tangaki jee!!..hahaa

Mat Gebu said...

nurazzah8...
Salam kak azzah..hehehe, kedai yg akak tanya tu, kedai tepi sungai tu ek?..kalau yg tu mungkin saya kot..nanti saya email kat akak yeaa...hehehe..

Kamsiah said...

salam..
keke cawan janda pun ada gak yea...

ima said...

salam cik mat...aduh! cantik sungguh dgn koleksi cik mat tu..terutama yang terbaru tu...saya suka sgt...teringin

kak aton said...

Salam cik mat..
Mengancam sungguh..akak tumpang tenguk ye cik mat..hu hu hu

kakrose said...

salam ci mat..
ala sweetnya yang ni..