Mat Gebu Antique Corner

Saturday, November 28, 2009

SET WARNA POLOS.....

As'laikum dan selamat hari raya aidil adha untuk semua, maaf jika lambat memberi ucap selamat pada semua.....Semalam mat menerima kunjungan dari teman blogger, tak lain tak bukan, Linn n family, Kasawari dan isteri (Cikgu Linda) dan juga Shai. Terima kasih atas kunjungan anda semua. Hari ni mat nak share set warna polos tanpa corak dari pelbagai jenama. Pada hakikatnya mat kurang minat pada warna merah jambu, tapi untuk set polos ianya nampak menarik dan elegant. Dalam koleksi mat, ada jenama sun crown (dari Jepun) dan juga meakin ( dari England)....Warna walaupun tak sedondon, tapi bila digabungkan nampak serasi pulak. Large oval platter tu jenama Meakin, mat dapat kat kedai 2nd hand, walau pun ada stain kat pinggan tu, mat rembat juga sebab murah. Teko pulak jenama sun crown, piring alas teko tu meakin punya. Cawan pink 6 set tu dari Jepun. Piring kuih kiri dan kanan serta oval bowl tu jenama sun crown.....Nampak ok kan bila digandingkan...meriah gitu u!!!....hehehe

Large oval platter belakang tu pemberian "Yatt"...terima kasih banyak2 yea yatt, sebab pinggan bujur tu secara tak sengaja, kena sangat dengan set tureen suncrown tu....dan sedondon pulak dengan oval bowl tu...Orang2 dulu buat pinggang mangkuk semua berseni, walaupun tak de corak dan bewarna polos, tapi tetap menarik dengan corak2 dan garisan2 timbul yang mereka buat, kreatifkan...

Ini lah dia rupa tureen tu atau lebih dikenali oleh orang2 kita sebagai mangkuk bertutup. Bentuk dia pada mat "biasa2" saja, tang pemegang tu mcm kurang kenan sikit, sebab sekali imbas mcm lobang hidung orang..kembangg jeee..hehehe..Handle pada kiri dan kanan dia pulak seakan2 pakaian kepala bangsawan cina zaman dedulu...tapikan bersyukur lah sebab ada juga seketul... ok dulu untuk semua, byeee...i lep u all!!!!......

4 comments:

~Yatt~ said...

salam cik mat..
kasih diterima..hehe..tu platter "C.Y.S" kan..bukan "Y.E.S"..hehehe..
yg tureen suncrown pun lain skit tutup dia ngan meakin kan..
kalau dikumpul byk2 camtu baru nampak menyerlah kan..tp tu lahh..kalau nak shooting ni kena rajin kan..kena amik kuar dari gerobok..

Mat Gebu said...

salam yatt...
Sebenarnyakan saya boring tahap cipan meroyan nihh..tu pasal aku sanggup angkut keluar, ada yg dari bawah katil lagi u...ahaks!!!...

kak aton said...

Salam cik mat..slmt hariraya aidiladha..banyak dpt daging korban..
Adoi cantik sungguh tambah pula kena susun aturnya..

Nannie said...

salam Mat ,

Waa cantik sungguh set meakin ni ni yee bila dah disusun , best betul saya tgk ni , memang la pemegang tureen tu macam lubang hidung org hehhehe tu yang unik dan mahal tu