Mat Gebu Antique Corner

Wednesday, November 11, 2009

CLASSIC VICTORIAN ROSES...

Salam semua, dah minum petang ke?...Hari ni cuaca kat Sedenak, mendung jee, nak buat apa2 pun macam very the malass. Dari dok melepak tak tentu hala, elok lah update blog, ada faedahnya juga. Menyahut seruan "kak sue-teratakantik" dan bagi memeriahkan lagi dunia blog set2 lama (pleaseee yea, set2 lama disini bukan bermaka orang tua...tapi teko2 dan pinggan mangkuk lama), mat akan update sekerap mungkin..insya allahh... Selain koleksi twin roses, cabbage rose, rose hijau, victorian rose (VR) ni pun agak payah didapati. Setakat ni yang mat ada teko bulat biasa, teko teh cina, cawan mulut jahat, piring, pinggan dan seketui mangkuk comey. Rasa2kan ada tak teko alladin VR....hmmmm...


Ni lah dia 2 biji teko yang mat ada, belah kiri tu teko jenis biasa, beli dengan Tasha Antik, pinggan makan mungkum 9 inci tu pusaka dari arwah nenek mat,,.. Belah kanan tu hasil bater dengan kak eskay...lawa bunga dia besar, terang dan bentuk teko tu pun montok...awwww....gebuuu..hmmm gerammm!!!..hahahaa, yg belakang tu piring mungkum 7 inci, hasil hunting juga..

Yang atas ni mat masukkan 2 set cawan mulut jahat (yang ni sekali dengan teko bulat yang mat beli dengan tasha antik tu)..ada lagi 6 set yang mat beli dengan Ajmah...tersimpan dalam kotak. Cuma piring cawan tasha ni bunga dia lawa, besar dan menyerlah....yang Aj punya, piring dia bunga kecik sikit.. Kat tengah2 tu ada sebiji mangkuk "skirt" comel bunga sama. Kat kedai apek masa mat tengok ada banyak, tapi sayang semuanya sumbing, jadi dari tak de, rembat jugak lah walau pun ada sumbing sikit, beli sebiji je buat ada2, piring belakang sekali tu jenis piring leper 7 inci..... tapi kannn ada satu mat suka.......

Yang ni...cawan comel, dapat sebiji je, dah lah tu janda pulak...walaupun bunga dia sekadar kudup yang belum kembang, tetap nampak sweet. Tengah berharap2 juga ni kot2 boleh dapat set lengkap dengan piring sekali...mana lah tau kan kalau ada rezeki.....Ok dulu n3 hari ni, jumpa di lain waktu....byeeee...i lap u all!!!!!

8 comments:

Hanisumayyah said...

Cantiknya...geram saya tengok...saya pun peminat pinggan lama jugak, dah lama ikuti blog ni dan saya pun dah mula kumpul, cuma malu nak masuk blog saya...sikit sangat koleksinya...hari2 tau saya datang sini jenguk blog ni dan semua blog yg dilink tu....betullah kata bloger yg jadi penggemar koleksi ni...sekali jatuh hati sukar nak leraikan...

Welly said...

salam Cik matt...

Akak pun sama juga macam Matt tak berapa suka masuk sini..mencurah curah air mata & air liur akak tengok koleksi Matt nie semua..tapi kan Matt set rose merah nie akak ada teaset mini jer..lain kali akak pun nak buat N3 juga lah..sebab nampak cantik pula Matt buat macam ini..tapi akak memang tak boleh napikan cara matt buat N3 tu...uuuh mengangumkan..tahniah cik adik...lain kali kita chit chat lagi yer...byeeeee

Chempaqa said...

akak akak ku..ku pon stuju..masuk sini kan...jeles sgt2 taw...murah btul rezeki cik mat...terjah jjer apek mesti dapat..VR nie chemp ade creamer jar jer seketoi..huhuhu

Kak Azzah8 said...

Salam Cik Mat...kalau ada lebih piring ke, pinggan ke..calling2 lah ya...

Muna said...

Memang cantek.....
Awat panggil cawan tu mulut jahat, kecian kat dia....

~Yatt~ said...

salam cik mat..
sajer jer nak memeriahkan komen kat sini..hehe..tapi tak tau nak komen apa sebenarnya..cukup nak mengomen pasal presentation & kualiti pics cik mat..marbeles..i likeeeee...

my note said...

salam perkenalan...

Geram gak tgk vantage pinggang mangkuk n tea set nie..., sy baru je berjinak2 nk kumpul barang2 vintage..., erm x taw cane leh jatuh hati, mungkin sbb bungga die lawa2 kot..., erm, kat mana sy leh beli koleksi vantage nie ye.., mak sy tersgt la gila dengan barang2 vantage nie, igt nk hadiahkan pada mak sy, harap saudara leh membantu sy

Ummi said...

Mat, yang ni bunganyaaa cukup menawan pada mata akak...ish ish..terpegun tgk, maniiiisss jek.. :D