Mat Gebu Antique Corner

Thursday, October 29, 2009

SET BUNGA TERUNG......

As'laikum dan salam sejahtera buat semua umat manusia...U all buat apa tuu, ada yang tengah melopong...ehh!!, ada yang tengah tidur, ish ish ish, penat hunting set2 lama yea..alah ciannyaa... Tapikan hunting set2 lama ni bess tau, bila jumpa, penat semua hilang, rupa yag kusut masai pun serta merta rasa macam lawa, kacak dan bergaya..ahaks. Hari ni mat nak share lah koleksi "rojak" bunga terung. Sebab apa mat kata koleksi "rojak"...sebab teko dengan set cawan berlainan bangsa walau pun satu keturunan "bunga terung". Tapi apa ada kesah, kita yang buat dia, asal bunga dia sedondon, kira boleh masuk lahh..... Cuma perbezaan agak ketara dari segi corak bunga, yang teko bunga dia besar dan dok di tengah2, manakala 4 set cawan dan pinggan besar tu bunganya melingkari birai cawan, piring dan pinggan. Tapikan dalam tu mat ada jugalah 1 set cawan terung "A" shape...Tu kira anak "gahara" sebab bunga sama macam teko aladin tuu.. Apa2 pun bila dah disatukan memang nampak menarik dan menawan..tak gitu!!...

Teko alladin bunga terung tu hasil bater dengan "kak sue" yang memang femes dengan koleksi2 payah nak jumpa....tak kenal ke kak sue?...ish... kalau tak kenal kak sue, u all, memang lah bukan peminat tulen set2 lama ni....sila2lah pi merempit ke blog "teratakantik", jangan segan2, rumah dia tak kunci.... Manakala 1 set cawan tu hasil hunting mat di Pontian...puas aku duduk bersila menyelongkar, tu jee lah seketui yang dapat....kira rezeki juga lah kan....

Dan sebagai pelengkap set tu, mat gandingkan dengan cawan bentuk mungkum bunga terung, tapi kedudukan bunga dia berlainan, selain bunga kecil, rim cawan, piring dan pinggan tu pun bewarna perak, tak sama dengan teko yang ber"rim"kan emas....mungkin ni anak dengan laki orang kebanyakkan, tu pasal rim dia perak, kalau sedarjat sure anak pun rim keemasa....ahaks, biasalah cinta antara dua darjat......releven lagi ke sekarang ni?....hmmmm... Ok untuk n3 hari ni, jumpa di lain waktu dan ketika...byeee...i lap u all!!!..

5 comments:

nurazzah8 said...

salam che Mat...hishhh...Cik Mat ni cakap aje bunga apa...semua dia ada.... meleleh aje air liur akak tgk koleksi Mat ni...lagi sorang Yatt tu...

hurm...kalau ada mana2 yg korang rasa dah tak cukup tempat atau nak let go tu, roger2 akak ya...

kedai apek kat Pontian tu kat mana? yg tepi sungai tu ke? ...

KakAzzah8,
http://www.nostalgialama.blogspot.com

kak aton said...

Salam cik mat..saya sentisa menunggu n3 c'mat,,cantik ya amat.dapat tenguk pun rasa puas kalau di tangan apa tah lagi..

Teratakantik said...

salam mat..

wauuu cun tuu ...heheh mana leh tak kenal mat...tempat jatuh lagi d kenang nikan pula bekas telek..tenung ..sentuh ...gosok semua adalah mestilah terbayanggg ngeh..ngehhh

nor64 said...

aduhai mat, akak ada satu je pinggan mungkun bungs terung ni..inipun pinggan makan arwah mak mwertua akak punya..akak ambk pinggan tu utk kenang2an dan lepas tu jatuh cinta dgn bunganya itu..tp apa nak buat 1 tu je yg ada..tgk mat punye meleleh air liur akak ni haaa...

~Yatt~ said...

salam cik mat..
hehe..tak kisah le kan..asal sedondon..cun ler cawan bentuk mungkum camtu..tak penah lagi nampak..piring hidang besar pun cun..saya pun dah dapat tambah teko aladin bunga terung nie...dapat kat amcorp..akhirnya.. ;)