Mat Gebu Antique Corner

Monday, December 14, 2009

TEA FOR TWO...

As'laikum semua, salam Isnin... Macam boring jee kan hari isnin ni, rasa macam malas2 sikit, ngantuks2 sikit dan ala2 macam nak melepak saja. Tapi cuba pi hunting...tuu dia, bersemangat...
Ok hari ni mat nak share set teko buluh emas yang mat dapat masa hunting di "Benut" hari tu, dulu2 bonda mat ada set ni, tapi dah arwahh, cuma dpt selamatkan 1 piring kuih dan 1 piring duda... Jadi bila ternampak set ni, tanpa berlengah mat sapu terusss....jangan tunggu lama2...nanti lama2..ia dikebas orang!!....hehehehe... Kalau tak silap mat kak zura dari blog Tulip Kasih ada set lengkap corak ini.... lawaaaaa!!


Teko dia seperti biasa mat dapat tanpa tutup tapi ada lah tutup yang saiz, cuma tak nampak begitu serasi, tak kesah lahh, tutup cerita lain, janji dapat tekonya....Set cawan pulak mat dapat 2 set, piring kuih belakang tu lah bonda mat punya yang dapat ku selamatkan...cun jugakan set buluh emas ni...lawaaa...


Sugarpot ni pun masa jumpa tak de tutup, mat pinjam tutup sugar pot lain kejap...cuma creamer jug dia tak jumpa..Sebelah tu seperti biasa bagi set2 cawan antik dari jepun, dengan adanya tertera gambar geisha manis bersanggul ala2 oshin tertera di bahagian dalam, dasar cawan.. Jaga2 kalau minum guna cawan ni, lepas habis air teh, nanti geisha tu kenyit mata kat u all!!!!....hahahaa...ok dulu bye semua, jumpa di lain waktu....byeeeeee.....

6 comments:

kak aton said...

Salam cik mat.
set ni gayanya mewah dengan likisan emasnya.Memang sangat menawan.kat rmh mama haritage(kak Pauziah) berlambak tapi RMnya pun mcm emas jg..apa pun kalau dah minat kan.

kak azzah said...

mmg rezeki cik mat lah jumpa nih, masa saya gi tk ada lah pulak... mmg tgk kat rumah mama heritage tu, ada macam-macam set...tapi itulah mcm kak aton cakap...fulusnya mcm emas jugak!!!

nantilah suatu hari nanti saya nak ajak kakak saya gi rumah cik mat...tentu terkedu dia tengok koleksi cik mat...hehehe..sbb nampak gaya dia pun sudah mula menunjukkan tanda2 dijangkiti virus 'antik' ni...hurm..bahaya bahaya...

~*ca*~ said...

SALAM MAT...PEKABO..? MAT...AKAK ADA DUA SET NIE..COMPLETE LAGIKKK..AKAK NAK LETGO SATU SET..HARGA MAMPU MILIK...KALAU MINAT LEH LER CALING2...

~Yatt~ said...

salam cik mat...
anak2nya pun saya takde..mommy gemuk & langsing jer ada kat rumah..sib baik ada pengiring2 yg manis2..sugar creamer..hehe..

Ryana said...

Salam Mat..
akak pun baru dapat set ni dari sebuah kedai apek yang sedang buat pembersihan stor besar-besaran. Macam tak percaya pula,dahlah bnyk murah sangat2 pula tu tapi malangnya sebiji teko pun tak dapat.Akak ada extra creamer jug 2 biji dan 4 set cawan tapi tak tau pula bunga dia sama ke tdk dgn yg mat punya coz akak dapat 3 jenis bunga yang berlainan.Masa pegi tu akak jumpa bnyk penutup sugar pot dan teko geisha ni,nanti akak pegi tngok lagi klu nyonya tu blm buang akak ambilkan untuk mat ye..

... said...

Alahai Cik Mat oii, cantiknya set ni. Masa akak ke Panang ari tu ada juga set macam ni.. tapi apek tu letak merata, ingat nak juga belek2 tapi tak sempat. Akak duduk kat kedai apek tu 1 jam setengah... sebab barang2 dia merata2 tempat so dalam masa kelam kabut tu dapat juga sambar beberapa barang, kalau duduk satu hari kat kedai sure best giler... cuma harga set ni mahal sikit dari set bunga kangkung yang akak beli tu... kalau tak sure boleh juga beli dan tukar2 dengan sesiapa yang nak.