Mat Gebu Antique Corner

Friday, December 4, 2009

BIG RED ROSES

Salam pagi Jumaat yang mulia buat semua, apa khabar, hari baru lah lega sikit, baru dapat bernafas..hehehehe.. N3 hari ni mat tujukan khas untuk "Kak Shas" dari blog "Koleksi Warisan Bonda".... Baru2 ni ni kan kak shas, dia dapat merompak set cawan big red roses..tapi cawan yatim piatu katanya, tak de teko...kebetulan pulak mat ada teko dan beberapa benda lain tapi teramatlah ciputnyaa....... Dah lah tu, ada yang bunga terang benderang, pudar sikit dan ada tu jelas dan tone kaler roses tu pun just nice....tapi kan ada aku kesah?......Janji rupa koo sama, aku rembat jee lah, tak kira, koo janda ke, duda ke, anak dara tua ke, bujang tua ke (opsss...terasa i!!).....ahaks!!

Kak Shas...oooooo....kak shas (ala2 kekasih ku seruuuu....awww!!!!), ni lah dia teko tu, bunga dia lembut mcm set cawan akak tu kan. Tapi seperti biasa, teko tu asalnya tak de topi, yg tu mat pinjam topi jiran dia. Bayangkan kalau set cawan tu dok keliling dia, cun banget....kak shas kalau ada lebih2, campak lah kat saya sikit....dah lah set twin roses mulut "J" tu buat kan saya makan hati......arghhh tak sanggupp dakuu!...

Pastu kan demi tidah menghampakan si teko itu, mat ada juga lah satu ketui oval platter 14.5 inci, piring kuih 8 inci ada 2 keping dan 1 set cawan. Yang cawan tu pun ibarat "ikan di laut, asam di darat, di pondok mat gebu depa bertemu"....Mana taknya, asal2 mat jumpa seketui tu saja cawan janda di Pontian (kedai tepi sungai).....beberapa minggu lepas tu, jumpa pulak piring dia, di daerah lain....kebetulan cop kat punggung memasing sama, jadi ngam2 jeelah, ibarat cembul dengan penutup. Rasa2 mat bunga ni pun macam payah nak jumpa...tapi nasib, sapa lah tau....Ok dulu untuk hari ni, byeeeee....salam penuh keindahan dari mat....i lepp u all!!!!!

12 comments:

fitty's pinky rose cottage said...

salam CM.. cantek kan set bunga ni.. saya pun ada ciput je set ni.. as always.. keep hunting.. mana tau ada rezeki! hehehe

Shariff64 said...

salam MG,saya adalah 2kpg pinggan sedang yg mg ada. Tak tahu nak buat apa tak cukup keluarganya..

azlina said...

SALAM MATT...
AKK DAH LAMA DUK CARI KUT2 TERJUMPA DGN SET CWN BUNGA MACAM NI SEBAB AKK CUMA ADA 3 SET CAWAN DAN TAK ADA TEKO DAN PINGGANNYA...

Kak Azzah8 said...

Saya ada complete 6 set cawan sama macam shas tapi tak ada teko atau piring atau apa2 yg lain pun.... Cik Mat jual lah pada saya teko tu, tak ada tutup pun tak apa...
hehehe...

kak azzah

NJ said...

salam cik mat
canteknyerrrr i sukerrrr...hehe..mmg cantek la bunga tu..menawan kalbu...bila la nak dpt ni kan...berangan jap ni..

Chempaqa said...

waduh wadu waduh..kok semua dah kuarkan munger nie..ya amponnnnnnnnn.,..mcm biase kuuuu pun x dak..hahahhaaa..nie x blh jd nieh..nak g serang apek lah plak lpas nieh..tp apek pon rasenyer..dah x der lg set nie kalun kat kolumpo nie..huhuu..x pelah tumpang tgk yg member pon dah happy....

nor64 said...

mat, ctknya pinggan2nya ituuu..... apek mana lagi ye yg ada jual koleksi ni....kalau nak pun kena tebal muka tanya rumah sedaro lamo ..kot2 nasb baik ..buek muko seposen hehehe

Monaliza said...

Salam mat... lama dah tak masuk sini apakan daya..tenet selalu buat hal, banyak juga ketinggalan dah ni...tu yang kena catch up balik serioussssslah akak tabik springg!!!banyak betul koleksi mat ni dah nak terjojol biji mata dah meleleh -leleh i liur nengok koleksi mat ni...

shas said...

salam mat.amboi tkasihla n3 khas utk akak.hang nak bodek ke?hehe..takpa..akak reserve dua set utk mat.kalau jumpa teko,ingat la kat akak ni.sian cawan akak yatim kertu

Muna said...

Sweet!!
kat Denmark ni payah sikit nak cari coffee/tea service ala English.... design kat sini lebih ke modern and clean lines....macam IKEA...sedeyy!!

~*ca*~ said...

salam mat....lawa ek bunga tu...akak ada gak satu....jug susu jer mattt....itu pun dapat mase beli set cawan bunga anggur tu...sebab set tu x der creamer..tanya yg lain apek tu cakap x der...boliaou..

MamaFaMi said...

Lepas ni, dak Mat nak renovate rumah dia, nak tambah satu bilik kat depan tu untuk dijadikan Muzium Pinggan Mangkuk lama...
...muahaha... ampon Mat.. jangan ko luku kepala ma udahlah! Amponnn... Sebenornya dengki, tak de mende-mende lawo cam Mat punya ni.. hihii...