Mat Gebu Antique Corner

Saturday, December 26, 2009

SET ANGGUR

Salam semua, buat apa tu...hari2 cuti ni selain hunting, melepak kat rumah pun bess juga kan. Hari ni mat nak share koleksi anggur yang tentu ramai orang dah ada. Mat dah lama ada tapi cuma set cawan dia saja..Teko tak de..Ada 1 set lengkap tu tapi set anggur jenis "children tea set".... Baru2 ni mat dapat beli teko dia dengan tasha antik, walaupun kalau diperhatikan teko tu bukan lah sehaluan dengan cawan, tapi boleh lah masuk sebab corak dia sama....

Set cawan tu mat dapat kat kedai apek "kita". Mula2 dulu macam malas nak beli, tapi fikir2 balik, dah nampak, elok lah rembat je..kang balik nyesal pulak. Benda2 macam ni nak kena cepat bertindak, lewat sikit, barang dah tak de, alamatnya putih mata lah luu beb!!.. Masa mat beli teko tu, si tasha ada gak offer piring kuih dan sugar pot, tapi apa nak buat, masa tu tengah datang bulan (duit keringgg!!!)....hehehe.


Tu dia rupa teko yang seakan2 bentuk cawan "A" shape. Tutup teko tu pun lawa, walaupun rasa mat bukan tutup asal dia (tapi tak pe, i likee!!)... Cawan pulak bulat gebu dan sedikit berkaki. Tangkai sedikit bulat, kalau tangkai teko sedikit menyiku tapi jenis siku tak tajam... Insya allah jika ada rezeki nanti, dapat lah creamer sugar pot dan piring kuih dia....sapa tau kann, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia sapa yang tau (hanya Allah yang tau!!)....Bye semua...selamat berhujung minggu dan menyambut 10 Muharram.....i lep u all!!!!

5 comments:

~Yatt~ said...

salam cik mat..
apeks "kita" banyak berjasa kat kita..hehehe..teko camtu pun saya rembat dari tasha..grapes ni tak penah pulak nampak pinggan & pringnya di apekss kan..

Chempaqa said...

salam cik mat..
waduh..mmg cun ler...cik mat x per geng lain set teko & cawan..asal setaraf dan sedarjat gituh..kih kih kih
btul tuh..biar menyesal beli, jgn menyesal x beli...adiosss..

nurazzah8 said...

Salam Cik Mat...amboi...ada kod rahsia ke dgn Yatt...siapa lah apeks "kita" tu ya? tak nak share ke dgn kami newcomers ni...huhu...

Cik Mat..set ni saya tak ada ...lagi (slow aje nak sebut "lagi" tu...) hehehe..parah poket daku kalau semua bunga nak ada...!!! tapi kalau dpt murah murah kat apeks saper yg tak nak rembat kan...kan...

nurazzah8 said...

Salam Ahad Cik Mat...
pagi tadi saya dapat rempat satu set bunga ni kecuali tekonya...set nya pulak mmg sesuai dgn bentuk teko mat ni..complete cawan + piring 6, creamer dan sugar pot... ehem..ehem... jual kat akak ajelah teko ni...hikhikhik.... nnt kalau akak jumpat teko yg sesuai dgn bentuk cawan Mat ni akak roger2 okay...
p/s chemp...ni ikut nasihat u lah..biar menyesal beli ..hah..ambik kau....hehehe..parah poket hari nih...

Muna said...

cheq so like this bunga and the colour.... nice set!!