Mat Gebu Antique Corner

Monday, December 28, 2009

RED AND SINGLE YELLOW ROSES SET.....

Salam Isnin semua.....Sejak2 ni malas nak hunting..tengok lah bila ringgit m'sia dah ditopup nanti jadi rajin kot..Sekarang ni kan hobi kolek set lama ni dah seakan2 menjadi hobi "mahal"..Bayangkan teko kotak tak de harga bawah RM 100, kecuali kalau kita beli dengan makcik2 kat kampung, teko bulat bentuk biasa pun sama, teko jenis aladin lagi laahhh!...Tak pe lah kita pun kena faham keadaan semasa, permintaan makin tinggi, barang makin kurang.... Ok hari ni mat nak share koleksi tak banyak, set red n single yellow roses. Hari tu tengok "yatt" buat n3 pasal ni, memandangkan kami beli teko yang sama dari"kak saidah", ipoh mali tak da sombong maaa!!!!...ahaks!. Teko tangkai segi dan berbunga besar lagi menyerlah tu sungguh cantik dan lawa...terima kasih yea kak saidah!!. Dalam koleksi mat sebelum ni dah ada seketui teko "gajah". Cawan tangkai degil (kuat menyiku) tu pulak mat ada 3 biji tapi janda's...Piring tu semua lain cop cuma bunga je sama...janji boleh ngam sudah lahhhh!...

Yang ni pernah masuk n3 yang duluuu... Teko gajah yang mat dapat, ini kira teko taraf datin2 gitu...tapi datin dah terober berat badan, ahaks, bagaimana pun tatap cun dengan cutting dan bunga yang menyerlahh sangat2. Cawan bentuk biasa bergarisan timbul tu hasil hunting mat sendiri, seperti biasa....cawan janda!!... Hari tu ada sekali tasha mms set cawan cun sesuai dengan teko gajah...tapi kan harga dia..adoii mak datuk, boleh pingsan guaaa......


Ni lah 2 biji teko berlainan bentuk badan tapi bunga yang sama. Yang mat suka sebab corak bunga dia besar2.. Terpegun dengan koleksi yatt...dia ada 8 biji kooo teko bunga ni....Syabass beteh..inspektor sahab banyak kagum!!!...

Ini lah rupa 2 set cawan berlainan cutting, dari atas tu set cawan jenis tangkai kuat menyiku, pastu cawan bulat bentuk biasa tapi licinn...awww!!!...dan yg bawahh sekali tu cawan bulat juga cuma ada garisan2 timbul di bahagian luar cawan. Belakang dia mangkuk nasi tambah, yg ni abang mat yang sulung tolong rembat kan. Piring kiri kanan tu "duda", tapi yang belah kiri tu mat ada 6 -7 keping dan yang kanan tu ada sekeping saja, dan bunga dia pun kecik sikit serta bertona lembut.... Ok dulu untuk n3 hari ni, jumpa di lain waktu dan ketika..asliakumm byeeee!!

9 comments:

azah said...

salam mat..untung mat duduk dekat dgn apeks..w/pun kira baru menghunting..banding dgn yatt la..tapi dah banyak koleksi..betul tu mat, barang2 dah kurang harga tinggi melambung,boleh ke teko yg den dapek ket sarawak dgn harga rm18, ada org jual rm80 ..hish,hish...tak dosa ke untung banyak2 ni ya?yg kita ni pulak pantang tgk, semua nak beli...

ezany said...

eloww abg mat, cun gler la set ni...bila la agknye dpt teko cmtu..sy baru ada sebiji cawan tu pun janda n 1 piring kuih. xnak letgo ke kat saya sebiji piring tu..?? hehee

~Yatt~ said...

hahahahaha..
gelak dulu baca statement cik mat tu..teko gajah dah jadi datin terober berat..ada jer idea tu..best2..teruskan mengarang cik mat..i likeeeee...biasalah mata kita ie..dah nampak anak dara kat rumah orang..mula ler tangan gatai2 nak cari yang sama..kalau ler ceq jumpa teko datin gajah tu..tetap ceq rembat..tak kira azam baru ke tak..hahahaha..

fitty's pinky rose cottage said...

cantek kan set teko ni.. saya ada satu set teko ni with 4 cawan dgn creamer & sugar bowl dan satu lagi set miniature utk kids.. and ada satu pinggan makan mungkum sekeping.. tu je yg ada..

back 5 years ago, saya beli set teko, cawan & creamer & sugar bowl baru rm25 je.. whereas the miniature set tu, beli dgn kawan kat over the sea, lepas tukar duit shipping & barang baru dlm rm50.. lah ni.. errr.. susah nak ckp...

and azam baru cik mat & yatt nak kurangkan rembatan? errr.. bleh caya ke? hehehehe..

MrsNor said...

mat.akak ada mangkuk dgn mug bunga ni.. nak ker?? kita bater bater nak dgn teko hehehe...nanti akak buat n3 kat blog akak, kalau berkenan roger roger

zaitgha said...

hari tuh i tgk satu teko kat Rembau nak ngam kan tea set i yg dapat di Sban nih....org tu mintak RM130 u...ouch...but now rasa nak jer gi rembat he he...tunggu datuk balik dari outstation dulu nih hopefully mood dia baik ha ha ha....but mood dia selalu baik i jer yg rasa bersalah he he...

zie said...

CMG...mmg betul cik mat tulis..tentang harga koleksi lama ni skg kebykkan rega dah taraf butik sebab tu skg pendekatan saya ialah tenung blog orang cuci mata sampai pedih hehehe...hidup CMG!!!

hanishaimigaleryantik said...

cun2 ler cik mat punya set ni..
masih ada tempat lagi ke nak display tu..
kalau tk da.. bak mai lah sini akak tolong displaykan kat rumah akak..
heheheheh..

cik mat..
ni sambil menyelam nminum air ni..
cik mat pernah tak nampak kat area mana ada jual kuda kepang
dah lama akak cari..
nak buat koleksi..
tp tak jumpa2..
kalau ada tolong bg tau yer dan kalau dapat tolong tengok kn RM berapa. yer

tq

kak ina kl said...

salam cik mat..tu sebab akak dah jarang dah beli..harga mahal giler..nanti cik abg marah..mahal pun beli..
azam tahun baru..tak tak tahulah aper..