Mat Gebu Antique Corner

Wednesday, July 14, 2010

CERITA SI TEKO II.

mat Gebu
Assalammualaikum semua, salam pagi Rabu, sebelum rasa malas melanda untuk jangka masa lama, baik mat masukkan N3 dulu, ni angin2 kemalasan bertiup kencang nihh..rasa macam nak tumbang tergolek jee, erkk..ni yang tak bess nihh, hehehe. Ok hari ni nak share 3 biji teko import, 2 dari benua eropah, 1 lagi dari negara matahari terbit (tapi beli kat Malaya). Sekarang ni teko2 antik kat Malaysia ni makin kurang sangat2, teko kotak lagi lahh, ibarat bayang2 yang hampir hilang ditelan kegelapan, makin pupus, kalau ada pun..hmm, tak de yang bawah RM 180!!..jangan memain ceQ oiiiii!!. Mat ada 4 ketui tu pun jadi laa. Tempoh hari kan masa pi rumah Hajjah Mona di Rawang, mat sempat gak skodeng teko kotak dia..bykk koo..kalah ai..ahaks, terjelesss dengan tiba2 aku....mat tak ambik gambar sangat kat rumah hajjah, cuma ada sikit tu pun guna kamera HP..nanti senang mat share yeaa...

Ok, teko pertama macam biasa lah, beli dari "Kak Mona UK".. Excelikan mat juga yang suruh kak mona skodeng2 satu teko antik ni, tu pun mat dapat pic dia dari satu blogger oreng putehh.. Lepas tak beberapa lama, kak mona dapat cari, cuma yg mat tunjuk tu, pic munga, tapi yang ni gambar burung...hahaha, tak pelah, burung pun ok, asyik bunga je kang, kena pulak orang panggil aku "Mat Bunga"....no no no..i don like yeaa, biar lah nama "Mat Gebu" jeee...

Yang ke-2 ni rasa2 mat ramai juga yang dah ada bentuk macam ni, cuma corak berbeza, kak welly pun ada, yatt ada, hajjah mona ada, nampak kat blog tasha antik taliban pun ada, ini kira hot item juga, kalau lambat rembat, habis dahh...Terfikir juga, harga dia kan lebih murah dari teko kotak di Malaya, cuma kesan nostalgia mungkin berbeza, bunga rose tu cun kan, kaler pepel + maroon + pink....hehehe, dah ada dah tu panggil "Mat Bunga"...


Yang ni pulak mat dapat dari Saidah Ipoh, terima kasih kak saidah. Dasar manusia mata keranjang, mula2 mat nampak Yatt beli dengan Wan Penang, aku langsung tak kenan kooo, jeling pun tak mo, apa lagi nak belek, sekali dengar Yatt beli...erkk cekap betul ah kak tu. Bila kak saidah ada jual, mat pun beli lah, sebab kenangkan geng bas sekolah pun ada, unik kan sebab ada heater dalam dia, ala2 cerek letrik...Yang ni Jepun mari...kira aweks pakai kimono gamaknya...eh nanti2..dah lama kira aweks ke, bukan makcik?....hahahha....ok lah N3 hari ni, jumpa nanti yeaa..as'laikumm..

10 comments:

aida mn said...

Salam Cik Mat,
Amboi berderet deretan...cantikkk...yang biru cantikk..siap ade peacock...rase macam maharaja india menduduki taj mahal..waduhh unik unik...kaler pun kebiruan..mak aii..biru mate hitam ku lagissss...cantikkkkk bangetttt

Shariff64 said...

salam..alahai cik mat mengancam betui teko kotak rose..meroyan lah sya pagi2 nie..jeles tahap merapu nie..Kena gandakan usaha tahap high level nak cari juga teko cam nie..Congrate..

ami said...

salam cik mat..dalam kesibukan buat sketches ni..terpandang ngan teko jepun dua roses tu..saya pon ader .....heater masih berfungsi....:D

rafidah said...

Salam Mat..

Curlass ko punya teko-teko tu..Yg first tu dia punya shape , waduuhhh..berpusing bebola mater akk nengok nya..

Kalu dtg umah Mat, leh request tak nk minum kopi dibancuh dlm teko tu? ..ahaks..

ezany said...

hehehe....cantik2nye teko2 die...
nak rompak ke xnak...klu nak rompak jauh la pulak sampai ke selatan tanah air nun...hehhee

englishvintages said...

salam mat,,ni cubaan kali ke dua,,tinggal jejak,,tak masuk tadi,,deretan teko2 tu,,cun..n macho tu mat,,hihi..

englishvintages said...

salam mat,,ni cubaan kali ke dua,,tinggal jejak,,tak masuk tadi,,deretan teko2 tu,,cun..n macho tu mat,,hihi..

~Yatt~ said...

salam cik mat..
yg teko antik kak mona tu..terserlahhh kebongkakan dia..hehehe..but serius cunnnnn bentuk dia..

Ani Zaenal said...

Ini no wa brp

Ani Zaenal said...

Ini no wa brp