Mat Gebu Antique Corner

Sunday, June 6, 2010

MADU TIGA...

P1190959
Salam semua, hari ni jom kita tengok madu 3 yang menawan, semua dalam kumpulan bunga "Kekwa" cuma spesis berlainan. Yatt lah yang bertanggungjawab mengkategorikan kan bunga2 kekwa pada set2 lama ini pada 3 kategori...yang kanan kita gelar kekwa Type 1@A, yang tengah tu Type 2@B dan yang kiri Type 3@C... Secara jujur, dulu masa zaman "jahilliyah" mat pasal set2 lama ni, satu haram pun kita tatau ada teko dan corak macam2. Yang tau bunga kangkung, cabbage rose dan meakin kuning polos (dah tuu je aku ada...) lepas join ajaran sesat mengenai set2 lama, baru lah mat tau ada pelbagai ragam corak yang meruntum jiwa dan membuat manusia terlebih normal macam kita2 ni naik biol otak...tak salah lah benda2 macam ni makin pupus dan permintaan makin tinggi maka harga pun sama naik juga....Tapi bersyukur juga lah sebab mat dah ada kira banyak juga lahh..tapi kalau nampak yang lain nak juga...biasalah Iblis kan dok cucuk2 merata tempat, suruh beli......hahahha..

Cerita pasal madu pertama, kekwa Type 1 atau A, yang ni 1st teko kekwa mat ada, dapat dari apeks kami, teko yang adik pada madu tu pun dapat kat apek kita juga, cuma saiz kecik sikit.. tatau nak kata corak kekwa ni macam sinonim sangan dengan penggunaannya di kalangan orang2 melayu kita. Buat masa sekarang ni mat cuma ada 1 set cawan mulut jahat, piring, pinggan leper, pinggan bujur dan piring mungkum, tu pun dalam jumlah yang terhad. Tapi tatau lah sebab benda tu dok berlonggok2 kan, kalau dah kemas kini nanti baru tau berapa yang ada..


Madu ke-2, siteko kekwa Type 2@B tu (yang belah kanan), yang tu mat dapat dari sorang makcik yang menetap di Rembau, dia kirim pada bonda mat masa ada satu majlis kenduri kawen dulu...terima kasih pada Makcik Zailan..tunggu yeaa nanti kita orang nak menyerang rumah makcik, dengar cerita rumah dia pun byk juga set2 lama ni, dia macam tak nak dah..takpe2 saya nak..hehehe... Ok teko sebelah kiri tu atau madu ke-3, kekwa Type 3@C, yang tu mat beli dengan Kak Zura, mula2 tak nak beli, sekali perhatikan bunga dia betul2....terus nak, sebab belum ada dalam koleksi lagi..maka dengan itu lengkap lah madu 3 dalam koleksi mat ni....lepas ni macam nak tambah sikit2 lagi bagi cukup...exceli dah byk kali terlepas, dulu teko aladin dan 6 cawan janda, terlepas juga nak beli dgn taj, pastu dengan tasha antik pun terlepas juga set cawan kekwa...arghh kalau ingat2 tensenn guaaa..tapi duit selamat lah....ok semua jumpa lagi yea di lain waktu....

6 comments:

nor64 said...

assalamualaikum cik mat,

madu tiga ni belum cukup lagi ni weh mat...nak bagi excellent lengkapkan jadi madu 4...kan ada 1 kosong lagi tu...akk pun ada 1 teko rembat dr zura tu...tapi teko tu je terkontangkanting ...cawanya entah di mane2..tapi jgn tak tau akk ada pinggan mungkunnya tu pelbagai bunga...nantilah mood ada baik sikit, akk tayangkan...skg ni sedang cuba bawak bertaubat nak buru pinggan2 lama ni ...tak taulah taubat akk tu menjadi ke tidak sbb mulut kata tak mau...hati kata mauuuuuuuuu...betullah kata mat..kalau dah terkena ajaran sesat ni susah tul nak gostan ke belakang ...nsb baik ajaran yg ni tak diharamkan ...kukikukikukkk

nor64 said...

assalamualaikum cik mat,

madu tiga ni belum cukup lagi ni weh mat...nak bagi excellent lengkapkan jadi madu 4...kan ada 1 kosong lagi tu...akk pun ada 1 teko rembat dr zura tu...tapi teko tu je terkontangkanting ...cawanya entah di mane2..tapi jgn tak tau akk ada pinggan mungkunnya tu pelbagai bunga...nantilah mood ada baik sikit, akk tayangkan...skg ni sedang cuba bawak bertaubat nak buru pinggan2 lama ni ...tak taulah taubat akk tu menjadi ke tidak sbb mulut kata tak mau...hati kata mauuuuuuuuu...betullah kata mat..kalau dah terkena ajaran sesat ni susah tul nak gostan ke belakang ...nsb baik ajaran yg ni tak diharamkan ...kukikukikukkk

aina said...

salam cik mat,wahh memang bagus info mat ni yea, saya pun baru tau ade type a,b n c lak ye cawan kekwa merah ni baru terjojol biji mata nengok bungenye.Tadi mase dok ronde kt Amcorp ade ternampak teko aladin type c kot n creamaer sekali, cik mat tak nak belike ngan kak Pozi otai tu alaa tah sampai 2latus pun.Beli cik mat mmg cunn banget apakan daya pitih dah habis beli teko lain lepas tu ternampak lak yang gebuss tu.

Ummi said...

Amboooiii, ambooiii..orang lain yg kawin org lain pulak yg citer madu2 ni...apa ni, x syyuuukaa laaa...alergic tau akak dgr..hehehe..Emmm cantiknya madu2 ko ni ek..sempat lagik merembat dlm x sihat pun..ko ni mmg laa, kalau sakit xyah jumpa doctor, jumpa je apek teko..sah-sah sihat terus! Aalaa ada lg barang terlepas ke, tension ek..sian ko..hehee, tp duit ko kata selamat tu sekejap je selamatnya..nnt kena goda2 lgk..selamat jalan jgk la duit tu..xdan nak jadi bunga duit tu..hehehee, apapun cantik teko2 tu Mat...kira serupa tp x sama, ke sama tp x serupa..ntaaahhh! hehee

~Yatt~ said...

salam cik mat..
yeahhh..perjuangan belum selesai..hehe..aladin belum jumpa tu..kita nihh kann..pantang jumpa bentuk yang lain skit..mula ler ligat dok pikir mana nak carik..kalau ada pun kena cepat2 masuk meminang..kalau tak say gudbye ajer..almaklum..kekwa pink hangat di pasaran..hehe..
agak2 teko kalau bentuk dugong pun kita rembat kot..asalkan lama..hahahahahaha...
apapun..i know..u can do it!!!!..

aida mn said...

Salam Cik mat...
kirim salam ye kat madu-madu i tiga owang tu ekk...akak ni bini tua...dok sorang sorang ni...ahakss...eeeee ngeri takmau takmau di maduuu...tolonggg... Ape-ape pun tahniah kat cik mat sekali dapet tigo sekali mak aii..tak dapet eden rembat lagi haaaa...