Mat Gebu Antique Corner

Saturday, June 5, 2010

IBARAT SIREH PULANG KE GAGANG

Assalammualaikum semua, salam sejahtera..apa khabar, hari ni mat nak share set bunga sabun yang baru2 ini telah mendapat "IBU" nya. Pada pandangan mat lah apa2 koleksi walau sehebat dan secantik mana pun jika tak de "IBU" atau "TEKO", mesti hilang serinya. Tapi kadang2 kala penantian satu penyiksaan, kira 1 tahun lebih dah sejak mat mula kolek, teko dia tak dapat2...Nasib baik ada Wan Penang...itu pun menang "bid", kalau tak memang dahh melepas lagi, tatau bila nak dapat. Ibarat sireh pulang ke gagang, ibarat burung pulang ke sarang, macam tu juga lah perasaan mat bila berjaya memperolehi teko idaman tu..syukur alhamdulillah, kata orang kalau dah jodoh tak kemana, jika sudah rezeki kita, lambat laun mesti menjadi hak kita juga (hak sementara tika masih nernafas...)..Rasa lega dah bila dapat, cuma sekarang ni nak cari teko bulat bunga macam ni....ehem ehem, Wan koo punya tu jual kat aku jee lahh...hehehe..

Dalam koleksi mat cuma ada 3 keping pinggan mungkum, tu pun dapat merata tempat, pernah nampak ezany jual dulu, tapi keadaan tidak mengizin kan, apa ingat duit tu sentiasa membukit jee ke...sejak kolek benda2 mcm ni lah duit semua susut macam air di tanah gersang. tapi kalau lepas ni ada rezeki nak juga cukupkan set, kalau dpt piring kuih dan juga pinggan besar dan bess dahh...hari tu nampak cikgu siti jual piring bujur dia, tapi dah kena rembat..melepas lagi..hehehe.


Yang ni pulak antara benda pelengkap set ni. Teko aladin tu lah yang mat dapat dari wan
penang, bekas abu rokok dari Ajmah's, sugar pot dan creamer jug dari apek's, creamer jug tu cuma buat lawa2 je, sebab keadaannya retak menanti belah..alah tak kesah lah janji ada dan yang penting creamer tu free..ye lah, kalau mcm tu pun nak ambik duit mau aku suapkan creamer tu kat mulut tokey kedai. Mangkuk yang mat alas cremer jug tu abg mat yang sulung beli kat Benut.... Set cawan dia mat beli dari Ajmah's juga, baru2 ni dpt 1 set lagi kat Benut boleh lah simpan buat spare...Ok dulu N3 hari ni jumpa di lain masa dan waktu. Byee semuaa!!!

5 comments:

Chempaqa said...

salam cik mat
ALHAMDULILLAH..dah lengkap set sabun..queen of soap pon dah dapat...btol btol btol..stuju..bila terjebak dalam pinggan mankok lama nie..duit kuar cam paip pecah...tapi kan..kering ,mmg kering.tapi pantang jumpa..kompem rembat..kah kah kah..

Shariff64 said...

salam cmg..sukses memang sukses..

Kak Azzah8 said...

Salam CMG,
tu diaaaaa.... dah kuar dah si ibu sabun.... akak masuk juga bid tu..tapi tak terlawan bid Cik Mat... tak berani letak tinggi nanti bocor poket!!! hahaha....

tapi dah jika Allah takdirkan rezeki Cik Mat...mcmn pun mesti Cik Mat yang dapat kan...sabar aje saya menanti kot kot bulan jatuh ke riba! ...

aida mn said...

Salam Cik Mat,

Memang cantikkan set sabun nih...kalu rase-rase retak menanti belah tu dah tak sepadan..ahaks...mak bonda ni sedia menjadi ibu tiri....!

~Yatt~ said...

salam cik mat..
tahniah!!!..dah dapat aladin yang diidamkan..saya pun tak dapat2 lagi escort2 sugar creamer..berjanggut tunggu..janggut pak bonda pun makin panjang..hahahahahha..