Mat Gebu Antique Corner

Thursday, August 6, 2009

ROSE SEPANJANG ZAMAN.....

As'laikum semua, selamat petang....Hari ni mat letak n3 pasal set2 "ibu tunggal" yang terbaru dalam simpanan (kecuali pelita ituu), semuanya bertemakan "rose". Rose..rose..rose, bunga yang paling femes di dunia, di abadikan pada kain, pinggan mangkuk, nama manusia, nama jalan dan macam2 lagi lah....rose kekal sepanjang zaman, bila dilamun cinta, rose sebagai tanda keagungannya... sirap rose, kekal sebagai minuman kegemaran ramai orang dari kecik sampai yang berusia....Bila sebut rose juga terbayang keindahan dengan warna2 yang mengasyikkan dan bau2an yang mengiurkan. Dalam gambar di atas mat letak 4 benda yang bertemakan rose, tapi berlainan rupa dan gaya...sila cuci mata dulu yeaa...


Ada 3 keping piring kuih, satu berunga merah jambu lembut dan dua lagi berbunga merah maroon..yang merah meroon tu berbeza dari segi saiz (yang kecik sikit mat buat alas pada cawan tu, maklumlah cawan tu "janda" u!!!)...dan yang paling mat suka....

Rose pada cawan janda ku ini, sungguh menawan, besar, bongkak dan kelihatan angkuh sekali...menarik kan...Ada cerita di sebalik cawan janda ku nan satu ini. Walaupun rupanya lawa dan menarik, dek kerana pemilik asalnya langsung tidak menghargai nilai2 seni, dia telah mengubah tujuan asal penggunaan cawan ini kepada bekas "abu rokok!!!"....macam tak percaya kan..tapi itu lah hakikatnya.....Setelah mat beli dan bawak balik, dimasukkan ke spa dengan aroma2 mewah, si janda tadi terus bertukar taraf dan kedudukannya....ni ceQ tengah carikan laki dia..kot2 lah jumpa kat mana2 nanti...Ok dulu untuk n3 hari ini, jumpa di lain waktu....byeeee!!!!

11 comments:

Anonymous said...

hamboi cikmat...seronoknya menjadi roses yek...seindah namaku hehehe...
Cikbunga

fitty's pinky rose cottage said...

Salam CM. terima kasih lah kerana slalu dtg blog saya.. blog yg tak seberapa.. tempat saya merapu.. hehehe.. brg2 CM pun lawa2 jugak.. and post kali ni, saya suka tengok bunga pink tu.. cantek sungguh.. esp bila CM cantumkan gambar piring tu.. sweet! keep up hunting.. mana tau.. esok lusa bleh saya beli dgn CM pulak.. hehehe

s@yangh@sni said...

cantiknyer cik mat...

nikfarizah said...

cantiknyaaaaa.....collection cik mat ni sama ke dengan yg kat gedung..bukan 2ndhand??

esKay said...

cantiknye....

Welly said...

Hallooo Cik adik...akak pun memang tabik dgn Mat nie tau...pandai jer dia menggayakan benda yang dulu kita anggap tak bernilai nie..tapi dgn bermacam gaya yang Mat buat..benda nie memang dah naik taraf balek..kalau benda nie boleh bercakap tentu dia akan cakap "terima kasih Cik Mat karena engkau telah menjunjung tinggi nama ku balek" betul tak rakan2 semua..?? kenapa akak cakap macam nie Mat..sebab gaya dgn ucapan Mat tu memang masuk tau.., jangan berhenti yer dik sebab karena Mat telah merosakkan hati akak tau..asyik nak ikut jer apa Mat buat..cantiiiikk.

Gee said...

Salam Mat.

Cantik sgt. Akak berkenan. Klu ade lebih cwn dan piring, sms akak.

ain said...

salam cik mat...seblm go further, cantik ler umah baru cik mat ni. klasik!!!

untung ler si janda bunga rose beso tu jumpa cik mat. kalu tak kena cancer paru2 ler jwbnya.hehehe

HazCottageCHaRm said...

Salam Mat...as usual merempit mlm2 he he...memamng rose ni segar sepanjang zaman...n paling best sirap rose kegemaran anak2 akak....hish memang classic bunyinyer biler di buat ayat synonym ngan pinggan lamer munger rose....tumbs up

rossana said...

isk3x...apala brg cun mcm tu dorang wat ashtray...sib baik mat selamatkan...he..he..rose mmg bunga pujaan dulu kini & selamanya...

Ainie said...

mat leleh le air liur..tengok mat punyee warna ros tu cantik gilerrrr